Regissören Mary Harron har gjort filmer som ”I shot Andy Warhol” och The Notorious Bettie Page”. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

American Psycho-regissören gör film om kvinnorna runt Manson

Publicerad

I helgen tilldelades regissören Mary Harron Lifetime achievement award på Stockholm filmfestival. Där premiärvisades även hennes film Charlie Says – en skildring av kvinnorna i Charles Mansons ökända sekt.

– Som kvinnlig regissör finns det press på en att man ska göra filmer med karaktärer som tydligt är antingen hjältar eller offer. Jag är intresserad av människor som är varken eller, eller som i det här fallet: väldigt svåra att sympatisera med, säger Mary Harron till Kulturnyheterna.

Våld och makt

Den kanadensiska regissören Mary Harrons första film I shot Andy Warhol handlar om SCUM-manifestets författare Valerie Solanas. Det stora genombrottet kom dock med den numera kultförklarade filmen American Psycho.

Makt är återkommande tema, så även i Harrons senaste film Charlie says, om sektledaren Charles Manson som fick sina följare att begå brutala mord.

– Jag var ung på 60- och 70-talet så jag växte upp med berättelsen om Mansonkvinnorna, som är väldigt mytisk. De ses som monster, nästan som ondskefulla tecknade figurer. Men när jag började prata med manusförfattaren Guinevere Turner blev jag så fascinerad över hur komplexa de är, säger hon.

Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Leslie Van Houten dömdes år 1970 till livstidsfängelse för att ha mördat sju personer, däribland skådespelaren Sharon Tate. Foto: TT

Mördade gravid kvinna

Filmen baseras delvis på en bok av Karlene Faith – en feministisk människorättsaktivist som undervisade de tre dömda kvinnorna i fängelset. Ett känsligt uppdrag som gjorde att hon blev kritiserad av sina feministkollegor: Varför ödsla energi på personer som kallblodigt dödat sju människor, däribland en gravid kvinna? Liknande diskussioner fördes även mellan Mary Harron och manusförfattaren Guinevere Turner inför arbetet med filmen.

– Med filmen försöker vi förstå hur de hamnade där. De var inga psykopater, Charles Manson var det, men de var vanliga tjejer, säger hon.

”Hade jag kunnat gå med i en sekt?”

Sekter, i synnerhet Charles Mansons, är ett populärt och återkommande ämne i filmer, serier och böcker. 2016 kom till exempel Emma Clines Mansonskildring i bokform: Flickorna och 2019 kommer Quentin Tarantinos film Once upon a time in Hollywood – en skildring av den ökända sektledaren även det.

Varför är vi så intresserade av det här fenomenet?

– Det är en slags fascination över hur människans beteenden. De här kvinnorna är nästan lika gamla som mig, hade jag kunnat gå med i en sekt? Hade jag kunnat gjort detta? Hur kan människor hamna där?

Charlie Says, med foto av den svenska fotografen Crille Forsberg, har svensk biopremiär under 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer