Akademiens ständige sekreterare om läget i Akademin just nu. Foto: SVT

Anders Olsson: Akademiens kris är över

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll delar Akademien ut sitt näst största pris efter Nobelpriset. Vid förra årets prisceremoni hade krisen precis briserat med flera avhopp, och därifrån eskalerade konflikterna. Ett tag såg det väldigt mörkt ut för institutionen. Men nu upplever ständiga sekreteraren Anders Olsson att krisen är över.

Dagen efter förra årets prisceremoni lämnade Sara Danius sin post som ständig sekreterare, och ungefär då briserade krisen på riktigt allvar med knytblusmanifestationer, flera avhopp och hård press från Nobelstiftelsen och hovet på Akademien.

Nu har ett år passerat och Anders Olsson ser ett slut på krisen.

– Vi har gjort framsteg under hela året i Akademien, och arbetat från botten och uppåt. Nu känns det som att vi kommit in en ganska normal arbetstakt, inte minst med de nya invalen. Nu är vi 17 ledamöter och har bara en stol kvar att fylla. Så många har vi inte varit sedan 1989, säger han till Kulturnyheterna.

”Läget är stabilare”

Betyder det att du tycker att krisen är över nu för Akademien?

– Ja, jag tycker det. Vi ska inte tala om krisen längre, nu är läget ett annat och det är stabilare på alla sätt och vis.

I år går Nordiska priset till norska författaren Karl Ove Knausgård, en självklar pristagare tycker Anders Olsson.

– Det är en otroligt uppmärksammad romanförfattare som på många sätt förnyat prosan, och prosans inriktning mot autofiktion och självframställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.