Foto: Erik Simander/TT

Anders Olsson: Katarina Frostenson misstänks för sekretessbrott och ekonomisk brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Katarina Frostenson misstänks för sekretessbrott och för ekonomisk brottslighet i den utredning som Svenska Akademien tillsatt mot henne. Det skriver Anders Olsson i ett meddelande till Kulturnyheterna.

Svenska Akademien går vidare med sin utredning efter att ledamoten Katarina Frostenson, via ett juridiskt ombud, meddelat att hon inte anser sig skyldig till något som Svenska Akademiens tidigare advokatutredning visat.

När ständige sekreteraren Anders Olsson tidigare uttryckt sig om misstankarna mot Katarina Frostenson har han bara sagt att hon utreds för stadgebrott. Nu preciserar han för Kulturnyheterna att det är sekretessbrott och ekonomisk brottslighet som Frostenson misstänks för, och att det nu är upp till de lagkunniga ”att säga sitt”.

”Men det är väldigt bra att också Katarina nu får träda fram och ge sin bild”, avslutar Anders Olsson sitt meddelande till Kulturnyheterna.

Misstankarna om ekonomisk brottslighet riktas mot Frostenson innan det väckts något åtal från ekobrottsmyndighetens sida.

Kulturnyheterna söker Anders Olsson för ett utvecklat resonemang om vad Katarina Frostenson är misstänkt för och på vilka grunder Svenska Akademien vill utesluta henne.

Kulturnyheterna söker även Katarina Frostenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.