Per Wästberg sitter på stol tolv i Svenska Akademien. Foto: TT

Per Wästberg: Akademien kommer uppmana Frostenson att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Frostenson uppmanas att frivilligt men omgående utträda ur Svenska Akademien. Det framgår av en resolution som kommer att publiceras offentligt inom några dagar, uppger akademiledamoten Per Wästberg i Sveriges Radios Söndagsintervjun.

Akademiledamoten Per Wästberg har sedan länge tillhört den falang inom Akademien som anser att Katarina Frostenson, hustru till den så kallade Kulturprofilen, bör uteslutas. Det är något han fortfarande står fast vid, säger han i Sveriges Radios Söndagsintervjun, bland annat eftersom han menar att Frostenson inte visat lojalitet mot Akademien.

Näst intill eniga om resolutionen

I intervjun berättar han också att Svenska Akademien godkänt en resolution som uppmanar Frostenson att frivilligt, men omgående, utträda ur Akademien. Resolutionen kommer att publiceras offentligt om några dagar – ”förhoppningsvis i början av nästa vecka”. Enligt Wästberg har Svenska Akademien varit näst intill enig i beslutet om resolutionen, bara två ledamöter reserverade sig.

Men den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson säger till Sveriges radios Kulturnytt att det inte alls är säkert att resolutionen kommer att offentliggöras.

”Rättvisan verkar haft sin gång”

Den så kallade Kulturprofilen dömdes den 1 oktober till två års fängelse för våldtäkt. Även detta kommenterar Per Wästberg i Söndagsintervjun.

– Jag tycker att rättvisan verkar ha haft sin gång.

Wästberg säger att han ”från första början varit för de kvinnor som vittnat mot Kulturprofilen”.

– Jag har stått på kvinnornas sida och ansett dem trovärdiga, säger han till Sveriges radio.

”Troligt att de tackar ja”

Tidigare under fredagen berättade Per Wästberg för Kulturnyheterna att Akademien under torsdagen genomfört en omröstning och bjudit in två nya potentiella ledamöter, men att de ännu inte tackat ja.

I Söndagsintervjun säger Wästberg att det är troligt att de två möjliga ledamöterna kommer att tacka ja och att avhopparna, det vill säga Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark, eventuellt kommer att komma tillbaka. Allting bör vara klart inom två till tre veckor, tror Per Wästberg.

Kulturprofilen nekar till anklagelserna och har överklagat domen.

Under fredagskvällen kom ett nytt uttalande från Per Wästberg, där han ber om ursäkt för sina tidigare uttalanden i en skriftlig kommentar till TT:

”Det är riktigt som Anders Olsson säger att några inval inte har gjorts. Jag ber om ursäkt till den eller de kandidater som möjligen har tillfrågats om de skulle godta ett inval”, säger han och tillägger att Anders Olsson är den som är talesperson när det gäller inval i Akademien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet