News of the World-redaktören får 18 månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den förre chefredaktören för brittiska tabloiden News of the World får 18 månaders fängelse för inblandning i avlyssningshärvan.

I dag på förmiddagen kom domen mot Andy Coulson. Den tidigare chefredaktören för News of the World döms till 18 månaders fängelse för inblandning i den stora avlyssningsskandalen.

För två veckor sedan frikändes Rebekah Brooks, även hon tidigare chefredaktör, från inblandning i tidningens olagliga telefonavlyssning. Domstolen fann dock Andy Coulson och fyra ytterligare News of the World-medarbetare skyldiga.

Coulson tilldelades det hårdaste straffet av de dömda. De övriga fick mellan fyra månaders villkorlig dom och sex månader i fängelse.

Domaren i målet, skriver BBC, säger att den olagliga avlyssningen orsakat de drabbade allvarligaga lidanen.

Skandalen – där tidningen hackade röstbrevlådor för att få unika scoop – har skakat landet och ledde till News of the Worlds nedläggning. Den har även resulterat i en utredning av brittisk medieetik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlyssningskandalen i brittisk press

Mer i ämnet