Foto: TT

Resumé och Metro fälls av PON för #metoo-rapportering

Uppdaterad
Publicerad

Pressens Opinionsnämnd (PON) fäller tidningarna Resumé och Metro för att ha brutit mot god publicistisk sed när de namngivit två svenska mediemän under sin metoo-rapportering.

Resumés publicering anmäldes till Pressombudsmannen av Fredrik Virtanen själv, då han menade att han i nämnda publicering anklagades för brott. Han menade även att namngivningen av honom i publiceringen var orättvis, då han själv aldrig fick chansen att kommentera anklagelsen.

Resumé menade att namngivningen av Fredrik Virtanen var försvarbar eftersom händelsen redan varit omskriven i en dryg månad, och tidningen lyfte fram fakta som redan var publicerad i en rad andra medier.

Skadat anseende

Det har gjorts en grundlig polisutredning runt händelsen, som helt friat Virtanen från anklagelsen. PON:s bedömning är att varje utgivare själva ansvarar för sina egna publiceringsbeslut, att Resumés namnpublicering har skadat Virtanen på ett oförsvarligt sätt, och att de brutit mot god publicistisk sed.

Metro publicerade i april 2018 en artikel med anklagelser mot den förre TV4-programledaren Martin Timell. PON:s fällning av publiceringen rör sig om ett stycke i ingressen, där de anser att han anklagas för fler brott än det han stod åtalad, och sedemera friades, från.

”Han behöver inte tåla att tidningen redovisar en annan anklagelse som innehåller uppgifter av integritetskänslig karaktär och där beläggen för påståendet är svagt. Särskilt inte när det saknar betydelse för rapporteringen kring åtalet.”, skriver PON i sin bedömning.

PON-kritiken kommer i spåren av tio tidigare fällningar av svenska tidningar gällande metoo-rapporteringen 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.