Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Operasångerskan Anne Sofie von Otter Foto: SVT

Anne Sofie von Otter: Njöt inte alltid av huvudrollerna

Publicerad

Den svenska mezzosopranen Anne Sofie von Otter har uppträtt på världens främsta scener. Men trots stora framgångar har hon inte alltid varit bekväm i huvudrollen. I SVT:s Mästaren berättar hon om kärleken till musiken och tilliten till sig själv.

För Anne Sofie von Otter är det glädjen till musiken och den egna sången som väger tyngst. Hon har framträtt på de flesta stora scener runt om i hela världen, spelat de största rollerna och medverkar på över ett nittiotal skivor. Hon är operasångerska, men ser sig i första hand som musiker.

– Hela min kreativitet tickar igång på grund av musiken. Det är jag som framför allt har glädje av att jag sjunger. Många gillar att lyssna, men den som tycker det är roligast det är jag själv, säger Anne Sofie von Otter.

Njöt inte alltid av huvudrollerna

Men trots stora framgångar och prestigefyllda roller, så var det inte riktigt den drömtillvaro som är lätt att tänka sig, berättar Anne Sofie von Otter i SVT:s Mästarna.

– Det var roligt att ha nått en väldigt hög och fin position, att folk visste vem jag var och att jag blev erbjuden roliga roller med fantastiska orkestrar och dirigenter. Men att bära huvudrollerna på mina sluttande axlar var inget jag njöt storeligen av, säger hon.

– Om dirigenten, orkestern och man själv är på samma våglängd det är då det blir härligt. Så är det inte alltid och det kunde jag reta mig på och fajtas mot.

”Det här kan jag jävligt bra”

Som ung var Anne Sofie von Otter ganska blyg. Samtidigt har hon alltid haft – och har – en stark tilltro på sin egen förmåga när det gäller musik:

– Jag har ett inbyggt mycket stort självförtroende när det gäller musiken och min förmåga att gestalta, uttrycka musik. Jag säger inte att jag har det som människa, verkligen inte, men som musiker kände jag tidigt ”det här, det kan jag jävligt bra”.

Se hela avsnittet av Mästaren med Anne Sofie von Otter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mästaren sommarserie

Mer i ämnet