Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regissören, filmaren och dramatikern Suzanne Osten. Foto: SVT

Suzanne Osten: Jag vill ha motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Suzanne Osten har sedan 60-talet gått längst fram när det gäller både politisk teater och barn och ungdomars rätt till kultur. I SVT:s Mästaren berättar den mångfaldigt prisbelönta regissören, filmaren och dramatikern om varför man inte ska rädas att säga sin sak.

I över 50 år har Suzanne Osten varit en pelare i svenskt debatt- och kulturliv. Inte minst för kvinnors rättigheter och barns tillgång till kultur. 1967 startade hon Sveriges första fria teatergrupp, Fickteatern. 1975 grundade hon Unga klara, som sedan 2017 är nationell scen för barn- och ungdomsteater.

– Vi ville attackera samhällsdebatten och vi gjorde ingen hemlighet av det. Det här var inga psykologiska dramer utan det var agitation, säger Suzanne Osten om sina tidiga år som regissör och dramatiker:

– Min kompis sa till mig: Du behöver inte sitta på varenda jävla barrikad. Men jag har suttit på många.

Osten: Jag har en lag som regissör

Suzanne Osten är inte rädd för konfliker. En inställning som även präglar hennes regi. Istället för följsamhet inför hennes idéer vill hon snarare ha  motstånd och nya förslag. Hon ser ett starkt värde i omgivningens initiativförmåga.

– Jag har bara en lag som regissör, förutom förberedelser och sånt. Jag vill alltid se mitt eget förslag först. Men sen tar jag emot alla andras förslag. Jag behöver inte ha det bästa förslaget, men det sätter i gång andra förslag, som sätter igång nya förslag.

– Jag vill gärna att skådespelarna ska säga: ”Jag vill ta den här vägen”. Jag villha motstånd.

Se hela avsnittet av Mästaren med Suzanne Osten här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mästaren sommarserie

Mer i ämnet