Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skådespelaren Sven Wollter. Foto: SVT

Sven Wollter: Livet är som ett spel carambole

Uppdaterad
Publicerad

Han har gjort över etthundra film- och teaterroller, varit folkkär och sexsymbol samtidigt, arbetat på sjön och skrivit böcker. Den nu 86-årige skådespelaren Sven Wollter berättar i SVT:s Mästaren om hur allt tog sin början en julhelg på 30-talet och om att våga bryta upp.

Första gången Sven Wollter var på teater var den 26 december 1939. Han var fem år och upplevelsen överväldigande. Han minns ”bruset, orkestern, publiken, skrattet och gråten” än idag.

– Jag valde inte teatern. Teatern valde mig. Jag gled in på Göteborgs stadsteaters elevskola 1953 utan att ha tagit en enda teaterlektion. Jag tror de såg någon slags särbegåvning som kanske hade utvecklats från den dagen när ett embryo vaknade till liv på annandag jul 1939, säger Sven Wollter.

”Skådespelaren är sitt eget instrument”

Hans första stora filmroller efter elevskolan, Hemsöborna och Raskens, sågs av nästan hela svenska folket. Sedan dess har över etthundra film och teaterroller passerat. För Sven Wollter är skådespelarkonsten starkt sammankopplat med det personliga. Det är rentav en grundförutsättning, menar han:

– Skådespelaren är ju sitt eget instrument. Dansaren och operasångaren är det också, och det är fullständigt unikt! Det är min kropp, mina erfarenheter och min röst, min gamla raspiga röst, som är den palett med vilken jag målar mina gestalter, säger Sven Wollter.

Mod att bryta upp

Sven Wollter understryker vikten av erfarenhet. Såväl inom teaterkonsten som i yrkeslivet – och livet – generellt.

– Gråt inte om du är arbetslös ett tag, för det är vi alla. Använd tiden till att observera, säger han.

– Jag tror ju på att livet är som ett spel carambole. Man studsar åt olika håll, man måste ha modet att bryta upp och gå vidare och leta upp sina sammanhang.

Se hela Sven Wollters avsnitt i Mästaren här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mästaren sommarserie

Mer i ämnet