Foto: SVT

Ernst Billgren om Ernst Billgren: ”Han har ett märkligt förhållningssätt till sig själv”

Publicerad

Han är en av Sveriges mest kända konstnärer. Idogt omdebatterad, uppmärksammad och analyserad. Senast aktuell med realityserien Äkta Billgrens och romanen Salamandern från Farsta. I SVT:s Mästaren berättar Ernst Billgren om kritiken han mötte som ung konstnär, men också om att stå fast vid sin egna kreativa identitet.

”Är det på riktigt?” – ”Är det konst?”. Det är två frågor som präglat Ernst Billgrens karriär. Från studietiden på Valands konsthögskola på 80-talet fram till idag har han provocerat och ifrågasatt, blivit lika hyllad som kritiserad.

– I början av min karriär mötte jag otroligt mycket upprörda människor. Jag blev uppringd en natt av en ordförande i nån konstförening som skällde på mig. Han förklarade att ”Här har jag undervisat i konst om utvecklingen från modernism mot förenkling och abstraktion”, och så kommer jag och förstör allt med en bofink, säger Ernst Billgren.

”Lever i en självisk värld”

Listan över Ernst Billgrens praktiker är lång: måleri, skulptur, grafik, böcker, film, med mera. Många gånger med djur, natur och mytologi i centrum. I vintras gjorde han realityseriedebut i Äkta Billgrens och under våren kom romanen Salamandern från Farsta.

– Tidigare var konst skulptur eller måleri, men sen har fler och fler material flyttat in i konstbegreppet. Även media har blivit en färg på paletten. Man hör ju ofta att man ska utgå från sig själv, att man ska ha ett eget språk och så vidare, säger Ernst Billgren:

– Men inte undra på att vi lever i en så självisk värld om jaget är enda utgångspunkten.

Ernst Billgren om Ernst Billgren

I SVT:s Mästaren gräver Ernst Billgren efter kärnan i både konsten och konstnären han skapat.

– Jag har säkert ett och annat att säga om honom, hans verk och hans märkliga förhållningssätt till sig själv, som absolut borde ifrågasättas. Men sen kan jag tänka när jag ser konstnärer som Billgren eller andra: Vore världen bättre utan dem?

– Kritik behöver inte vara samma sak som att det inte borde finnas.

Se hela avsnittet av Mästaren med Ernst Billgren här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mästaren sommarserie

Mer i ämnet