Två anställda har sagt upp sig och hela styrelsen avgått efter att Kajsa Ekis Ekman rekryterades som ny chefredaktör för Arbetaren. Foto: TT/Simon Rehnström/Staffan LöwstedtSvD

Ny styrelse ska försöka avsluta Kajsa Ekis Ekmans anställning

Uppdaterad
Publicerad

Efter rekryteringen av Kajsa Ekis Ekman som ny chefredaktör för Arbetaren har två anställda sagt upp sig i protest och hela styrelsen avgått. På tisdagen höll Arbetaren AB en bolagsstämma och valde fem nya ledamöter till en ny styrelse.

En av ledamöterna i den nya styrelsen har varit med som suppleant i den gamla styrelsen, i övrigt är styrelsen helt ny.  

Den första frågan som man ska ta tag i är hur man ska avsluta Kajsa Ekis Ekmans anställning. Enligt SAC:s informationsorganisatör Solveig Betnér är det en komplicerad fråga.  

– Det stämmer att det är det första den nya styrelsen ska titta på. Men det kommer inte att bli klart idag exakt vilka villkor som ska gälla. 

”Ge personen en chans”

Ekman har tidigare kritiserats för uttalanden som anklagats för att vara Putin-vänliga och transfoba.

Trots uppgifter om att hennes anställning ska avslutas uppger hon själv att hon börjat ta itu med arbetsuppgifter. Om konflikten som uppstått på Arbetaren och inom fackförbundet SAC säger hon följande till Journalisten:

– Jag har inget med det att göra och det är inget jag beslutat om. Generellt sett så tycker jag att det är schysstare, om man inte känner en människa och inte vet hur hon är som arbetskamrat eller chef, att ge personen en chans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.