Tidningen Arbetaren har utsett Kajsa Ekis Ekman till ny chefredaktör. Foto: TT/SVT

Kajsa Ekis Ekman blir ny chefredaktör på Arbetaren

Uppdaterad
Publicerad

Skribenten och debattören Kajsa Ekis Ekman blir ny chefredaktör på Arbetaren. Beslutet har upprört flera medarbetare på tidningen. Tre medarbetare hotas med uppsägning och styrelsen har avgått i samband med konflikten, något Dagens Media var först med att berätta.

Tidningen Arbetaren har utsett Kajsa Ekis Ekman till ny chefredaktör. Beslutet har skapat konflikt då arbetsgivaren Federativs Förlagshus AB varnat

tre av medarbetarna på tidningen om uppsägning, efter att de protesterat mot rekryteringen.  

Adam Påhlman Tiwe är Journalistförbundets ombudsman och driver fallet gentemot tidningen. 

– De berörda är ju förstås ledsna och oroliga. Men de känner samtidigt ett starkt stöd från läsare nu när det här kommit ut offentligt, säger han till SVT.

Bröt efter uttalande om Russia Today

Det var i april som Dagens ETC valde att bryta med skribenten Kajsa Ekis Ekman, som hade frilansat för tidningen i flera år. 

ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson motiverade beslutet med att Ekis Ekman ”sociala interaktioner har bagatelliserat Russia Today och vad de sysslar med i världen”. 

Russia today, RT, är en rysk statskontrollerad tv-kanal. Kajsa Ekis Ekman svarade att hon bara deltagit i en diskussion på sociala medier om huruvida politiker ska kritiseras för att ha ställt upp på intervjuer med tv-kanalen.

”Inte säkert att de brutit mot lagen”

Enligt medbestämmandelagen (mbl) ska arbetsgivare inkludera sina anställda vid exempelvis en chefstillsättning, som kan inkludera chefredaktörer. Men när en verksamhet vilar på ideell eller politisk natur kan det finnas ett undantag i lagen, menar Adam Påhlman Tiwe. 

– Det är inte säkert att tidningen har brutit mot mbl, eftersom Arbetaren är en politisk fackförbundstidning. Men oavsett om man har skyldighet att förhandla eller inte så tycker vi alltid att man som arbetsgivare ska involvera sina medarbetare i viktiga beslut. 

Överläggning sker nästa fredag

Journalistförbundet kommer enligt Adam Påhlman Tiwe träffa arbetsgivaren och deras vd Thomas Karsson på fredag nästa vecka, där arbetsgivaren får utveckla varför de varnat medarbetarna.

– Förhoppningsvis kommer vi komma fram till en lösning där våra medlemmar kommer få behålla sina jobb och att det här kan få ett någorlunda bra slut.

Under torsdagen kom beskedet att samtliga fem medlemmar i Arbetarens styrelse avgått, rapporterar Journalisten.

Kulturnyheterna har sökt Kajsa Ekis Ekman och vd Thomas Karlsson för ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.