Apples glaskub på Fifth Avenue i New York. Foto: AP/TT

Apple vill bygga butik i Kungsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

Datajätten fortsätter satsa på butiker på uppseendeväckande platser. Näst på tur står Kungsträdgården i Stockholm, där företaget nu vill bygga en flaggskeppsbutik.

Efter att ha byggt butiker på Grand Central Station i New York och historiska 335 Regent Street i London fortsätter Apple att bygga butiker på uppseendeväckande platser.

Nu planerar de en glasbyggnad i Kungsträdgården i Stockholm som ska påminna om deras uppmärksammade glaskub på Fifth Avenue i New York. Det uppger Expressen, som har tagit del av projektplanen som ska presenteras nästa vecka.

Applebutik i Kungsträdgården

Ska stå på torget

Den nya butiken ska ligga centralt i norra änden av turiststråket, där det nu finns en restaurang, och har föregåtts av långa diskussioner med Stockholms stad om utformningen. Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) skriver i ett mejl till tidningen att hon gläds över att Apple vill etablera sig mer i staden.

– Det visar på vår attraktivitet, att globala aktörer vill förknippas med Stockholm.

Projektet kommer att presenteras officiellt nästa helg, då Apple ska ordna en utställning på Kulturhuset.

Ingen formell process

Stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert betonar dock att företaget inte inlett någon formell process än.

– De har köpt restaurangbyggnaden och kommer väl komma in med en önskan om planändring, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Applebutik i Kungsträdgården

Mer i ämnet