Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alfredo Jaar: ”Bilder är inte oskyldiga”

Konstnären Alfredo Jaar tilldelas årets Hasselbladspris

Uppdaterad
Publicerad
Den chilenske konstnären Alfredo Jaar har utsetts till 2020 års mottagare av Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi. Och han är något av en udda pristagare i sammanhanget.
– Jag har aldrig sett mig själv som en fotograf, säger en strålande glad Alfredo Jaar till Kulturnyheterna.

Alfredo Jaar är född 1956 i Santiago de Chile men är sedan 1980-talet bosatt i New York. Sedan 1970-talet har konstnären framför allt gjort samhällskritisk installationskonst och är inte känd som en renodlad fotograf. Däremot använder han sig av fotografier i sina ofta mediekritiska verk.

”Alfredo Jaar utforskar komplexa sociopolitiska teman och etiska frågor om representation. Med stillsamma och meditativa verk bemöter han de stora världshändelserna”, lyder ett utdrag ur juryns motivering.

Får pris och en miljon kronor

Under måndagen stod det klart att Alfredo Jaar utses till 2020 års mottagare av Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi. Priset kom som en överraskning.

– Det här förväntade jag mig inte. Jag har aldrig sett mig själv som en fotograf, säger en strålande glad pristagare till Kulturnyheterna.  

Alfredo Jaar är den 40:e mottagaren av Hasselbladpriset och tilldelas en prissumma på 1 000 000 kronor. Prisutdelningen äger rum i Göteborg den 19 oktober och dagen efter öppnar en utställning med Jaars verk på Hasselblad Center i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer