Gina Dirawi blir årets julvärd: ”Jag ser fram emot det här extremt mycket, jag älskar ju julafton!”, säger hon. Foto: SVT

Hon är årets julvärd i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Gina Dirawi tänder tv-tittarnas ljus på julafton.
Hon blir därmed den femtonde, och yngsta, julvärden i ordningen.
”Jag ringde ett samtal och kom med förslaget”, säger hon.

Det blir Gina Dirawi som tar över uppdraget som julvärd i SVT.

25 år gammal blir hon därmed den yngsta tv-värden i julrutan någonsin.

Dirawi tar över ljuständaruppdraget från fåtöljen i tv-huset efter komikern Henrik Dorsin, som gjorde jobbet i fjol.

– När jag kollade på Arne Weise som liten var han alltid så närvarande och hade mycket värme, en person man ville ha i sitt vardagsrum. Jag ska försöka ta mig an de egenskaperna, jag vill jobba med hjärtat, säger Gina Dirawi om sitt nya uppdrag.

Leder Melodifestivalen och Musikhjälpen

Det var hon själv som kom med förslaget.

– Tjata är lite att ta i men jag ringde ett samtal och kom med förslaget. För jag älskar julen och tror att jag skulle kunna göra det här bra. Dom tänkte över det lite och sedan fick jag jobbet, säger Dirawi.

– Julen var en väldigt viktig period för mig när jag var liten. Det kändes tryggt, som att vad som helst kunde hända. Jag vet inte om det var alla julfilmer man kollade på, men det fanns alltid en känsla av att allt var lite magiskt. Det är en känsla som suttit kvar upp i vuxen ålder.

”Blir en omställning”

Det är den känslan hon vill stoppa in i sändningen.

– Det lite sagolika och lite magiska. Det här känns jättestort och bra. Det är ett drömuppdrag. Vi har jobbat med manuset och det har landat ganska bra. Fast det blir lite av en omställning. Jag är van vid stor publik, och nu ska du bara sitta och prata in i en kamera. Man kommer undan med mer när det är massa folk runtom. Nu är det annorlunda, men ingenting jag känner mig rädd för.

Tidigare i veckan blev det även klart att Gina Dirawi huvudprogramledare för nästa års Melodifestival. Tillsammans med sju andra reser hon landet runt i jakten på Sveriges Eurovisionbidrag 2016.

Dirawi är även en av tre programledare under årets Musikhjälpen i SVT och SR. Hon leder sändningarna till stöd för klimatflyktingar tillsammans med Linnea Henriksson och Kodjo Akolor.

Orkar uppdragen

Nu blir det alltså ett SVT-uppdrag till att skriva in i kalendern.

– Jag har vetat om det här så pass länge, så jag har kunnat planera upp all min tid. Så länge man har en planering, alla vet vad de ska göra och man har haft tid att träna och förbereda sig, så känns det okej. Det hade varit en annan grej om jag hade fått frågan i går. Om jag inte visste vad jag skulle göra. Då hade jag varit jättestressad, säger hon.

Gina Dirawi har tidigare varit programledare för Melodifestivalen 2012 och 2013. Hon har också lett galor som Kristallen, Grammis och suttit i glasburen under tre tidigare uppsättningar av Musikhjälpen.

Bengt Feldreich 1959 – 1971

Arne Weise 1972 – 2002 (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

Lotta Bromé – 2003

Ernst Kirchsteiger – 2004

Blossom Tainton – 2005

Ingvar Oldsberg – 2006

Anne Lundberg – 2007

Lasse Kronér – 2008

Lisbeth Åkerman – 2009

André Pops – 2010

Kalle Moraeus – 2011

Sarah Dawn Finer – 2012

Petra Mede – 2013

Henrik Dorsin – 2014

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer