Foto: SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ny tidning ska hjälpa Sveriges fångar

Publicerad

I fängelsetidningen Filen ska fångarnas egna texter stå i centrum. Och ledordet är ”Fångkamp”.

Fångkamp är ett av ledorden för den nystartade fängelsetidningen Filen, en tidning som ger frihetsberövade personer innanför murarna möjlighet att göra sina röster hörda. I veckan kommer andra numret ut, med tema ekonomi.

En av dem som skriver är Rune Johansson. Han åkte in på Långholmens fängelse första gången 1961, om några veckor har han avtjänat sitt senaste straff.

– Ibland när jag tycker jag skrivit något som är roligt, ja, det är som den värsta kicken. Då mår jag bra, säger Rune Johansson.

Fängslades åsikter

Tillsammans med Jonas Klinteberg och frilansjournalisten Olle Eriksson som inte har något kriminellt för flutet utgör han Filens redaktion. Och tanken är att tidningen ska ta vid där den numera nedlagda tidningen Kåkbladet slutade.

– Den tidningen var ett forum för att föra fram fängslade personers åsikter i samhällsdebatten. I Filen har vi valt att bredda innehållet till att även inkludera personer tagna i förvar, asylsökande och människor som sitter inom psykiatrin, säger Olle Eriksson

Väg ur kriminalitet

Jonas Klinteberg satt inne till och från under tio års tid, men lever idag ett ordnat liv med jobb och familj utanför murarna. För honom var Kåkbladet en viktig väg för att han kom ur kriminaliteten och han hoppas att Filen ska kunna hjälpa andra på samma sätt.

– Första gången jag såg mig själv i print och jag visste att det här går ut till alla Svenska anstalter, då växte jag som människa. Anledningen till att jag är drogfri idag och inte är kriminell är att jag hittade ett engagemang. Jag förstod att jag kunde skriva och det plockade jag med mig ut.

Den ideellt drivna tidningen komma ut fyra gånger per år, i kommande nummer skriver bland annat Susanna Alakoski, men annars baseras tidningen främst på fångarnas egna texter om vardagen.

Reporter i inslaget: Sindra Grahn

Klippning: Sindra Grahn

Fotograf: Ulf Welander

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play