Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Louise Glück, nobelpristagaren i litteratur berätta om hur psykoanalysen påverkat hennes skrivande. Foto: Fouad Youcefi, SVT.

Glück skrämdes av Nobelbeskedet: ”Var rädd att mitt liv skulle tas ifrån mig”

Uppdaterad
Publicerad

I en exklusiv tv-intervju med SVT:s Babel berättar nobelpristagaren i litteratur, Louise Glück, om hur hon reagerade när hon fick beskedet om nobelpriset och varför döden är ett viktigt tema i hennes texter:

– Som barn var döden ett skräckinjagande koncept, säger hon.

Poeten Louise Glück trivs inte i rampljuset och det tog mer än två dygn efter tillkännagivandet av årets nobelpris i litteratur innan SVT fick träffa pristagaren.

– Jag var rädd att mitt liv skulle tas ifrån mig och att mina vänner skulle börja hata mig, säger hon i en exklusiv intervju med SVT:s Babel om sina inledande reaktioner när hon fick beskedet.

Louise Glück har gått i två psykoanalyser och terapin är närvarande i hennes poesi.

– Det är en del av mitt tänkande, mina erfarenheter, så det är klart att det finns i mina verk. Men du vill att det ska märkas på ett subtilt sätt, säger hon i en exklusiv intervju med SVT:s Babel.

”Insåg att jag skulle dö”

Första gången litteraturpristagaren gick i terapi var som artonåring, när hon var sjuk i anorexia.

– Plötsligt insåg jag att jag skulle dö.

– Det var söndag. Jag gick upp till mina föräldrars sovrum. Det var så klart en väldigt tung tid för dem, jag sa att jag tror att jag behöver hjälp. Det visade sig att min mamma hittat en psykoanalytiker.

Louise Glücks avslutade aldrig sitt sista år på high school utan gick istället fem dagar i veckan hos psykologen.

– Jag utvecklades som författare under den psykoanalysen och jag dedikerade en av mina böcker till min psykoanalytiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.