Demonstranter i Lagos. Bilden är från i lördags. Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Artister protesterar mot polisbrutaliteten i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Nigerias ledande artister är med och organiserar massprotester mot polisbrutalitet i landet. På sociala medier sluter även internationella artister upp och stöttar uppropet, rapporterar CNN.

Flera veckors ilska nådde under torsdagen en kulmen med stora protester i staden Lagos. Demonstranterna protesterade mot polisenheten Special Anti Robbery Squad som bland annat anklagas för kidnappning, trakasserier och utpressning. Under uppropet blev flera demonstranter ihjälskjutna av säkerhetsstyrkor, uppger Amnesty Interational.

”Människor har postat om det här online i flera år”

Nigerias största kvinnliga artist Tiwa Savage var en av personerna som deltog under protesterna. Även artisten Falz deltog och intog en ledande roll. Han menar att trakasserierna inte är något nytt.

– Människor har postat om det här online i flera år, men det har varit samma gamla attityder och respons på det. Ingenting har förändrats och folk fortsätter att bli trakasserade. Det är därför vi nu har gått ut på gatorna och vi vill att regeringen ska lyssna, säger han till CNN.

Internationella artister stöttar protesterna

Andra artister som har gått ut och stöttat protesterna är bland annat Celine Dion, Drake, Trey Songz och Kanye West.

”Jag står med mina nigerianska bröder och systrar för att få stopp på polisbrutaliteten, regeringen måste stå till svars mot de gråtande människorna.” twittrade Kanye West.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.