Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad artisterna svarar på frågan om Israel borde vara inbjudna till Eurovision eller inte. Foto: Helin Pakdemir

Artisterna om Israels ESC-medverkan: ”Känns bättre att hålla privat”

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av kriget i Gaza har röster höjts för att utesluta Israel ur Eurovision i maj. Men vad tycker årets melloartister? SVT ställde frågan till första deltävlingens startfält.

Tidigare i veckan publicerades ett upprop signerat av 1005 svenska artister med kravet att utesluta Israel ur Eurovision song contest, som hålls i Malmö i maj.

Anledningen är kriget i Gaza där läget beskrivs som en humanitär katastrof och Israel anklagas för brott mot folkmordskonventionen. Uppropet möttes av hård kritik från Israels ambassadör.

Melodifestivalen 2024

Vad tycker årets melloartister?

Arrangören EBU har sagt att det inte är aktuellt att utesluta Israel ur tävlingen, som Sverige står värd för.

Och just nu pågår Melodifestivalen, där den svenska representanten ska utses. SVT ställde därför frågan om var artisterna i den första deltävlingen står i debatten.

– Vi har valt att vänta till efter mello med att kommentera det här, säger Samir Badran som tävlar tillsammans med Viktor Frisk.

Han tillägger att han har en personlig åsikt som han inte vill ”beblanda med bidraget och numret”. Badran har under hösten flitigt kritiserat Israel för krigföringen och svenska utrikesdepartementet för att inte jobba hårt nog för att få hem svenska civila från Gaza.

Ingen av artisterna vill svara på om Israel ska vara med i Eurovision eller inte. Se när de får frågan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet