Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet. Foto: Scanpix

Åsa Linderborg: Därför bojkottar jag hatdebatt

Uppdaterad
Publicerad
Går näthatet att stoppa? Det är frågan på en fullsatt journalistdebatt i Stockholm ikväll. Men kulturchefen Åsa Linderborg vägrar gå dit.

Hur påverkar näthatet journalistens vardag på jobbet? Det ska debatteras ikväll, när Publicistklubben håller möte i Stockholm. Stina Dabrowski ska leda samtalet.

I panelen som ska diskutera näthatet sitter författaren Katarina Mazetti, Aftonbladets reporter Linda Hjertén, Norrans politiska redaktör Sakine Madon och Mats Dagerlind – krönikör på sajten Avpixlat.

Privat bojkott

Avpixlat är en sajt som enligt personerna bakom vill ge läsarna ”den oretuscherade bilden” av samhället. Enligt många andra är den ett nav för näthat och rasism.

En av de svenska journalister som har blivit utsatta för starkt näthat är Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Hon tänker dock inte gå på debatten ikväll, utan kör en privat bojkott ihop med några vänner.

Orsaken är att hon ser det som helt fel av journalisternas publicistklubb att bjuda in en representant från Avpixlat.

”Total nonchalans mot oss”

– Jag tycker det är otroligt provocerande att den här föreningen, som jag är medlem i för att den ska slåss för yttrandefriheten, bjuder in en representant för Avpixlat. Sajten har ingen ansvarig utgivare, för att den inte ska kunna lagföras för hets mot folkgrupp eller hot mot journalister. Då legitimerar man Avpixlat som publicister bland andra, säger Linderborg, och fortsätter:

– Stina Dabrowski och Publicistklubben visar total nonchalans mot oss journalister som dagligen utsätts för näthat och -hot. Jag försvarar Avpixlats rätt att tycka vad de vill om mångkultur och invandring. Men inte deras rätt att framföra hot mot journalister.

Men var tycker du att Avpixlats representant ska få framföra sin åsikt kring näthat?

– Avpixlat har 250 000 besökare i veckan. Det är inte som att de inte har en plattform att vara på. Yttrandefrihet betyder inte att alla ska få tillfälle att prata på samma plats, vid samma tidpunkt. Det handlar om att alla ska ha rätt till en åsikt.

Åsa Linderborg tror att debatten kommer att gynna Avpixlat:
– Mats Dagerlind kommer säkert att ge ett belevat och sympatiskt intryck. Och då kommer många tänka, att Avpixlat är väl inte så farliga.
 

Mats Dagerlinds kommentar inför kvällens PK-debatt kommer också att återges här på sajten. Ett tv-inslag på ämnet visas i kvällens Kulturnyheterna – SVT1 klockan 19.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer