Foto: SVT

Åsa Linderborg: #metoo gjorde kvinnor viljesvaga

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladets tidigare kulturchef Åsa Linderborg är aktuell med den nya boken Året med 13 månader. I boken kritiserar hon journalistiken i samband med #metoo och sin egen ifrågasatta publicering om kulturhusets chef Benny Fredriksson.
– Jag brottas oerhört mycket med mitt eget ansvar, säger hon i SVT:S Morgonstudion.

Året med 13 månader är Åsa Linderborgs dagbok från hösten 2017 till hösten 2018, ett år då mycket hände både i hennes privatliv och på tidningarnas kultursidor. Hon blev lämnad i sin relation samtidigt som flera debatter rasade i medierna, inte minst #metoo, en rörelse som hon är kritisk emot.

– Jag var väldigt länge den enda som ifrågasatte #metoo utifrån ett pressetiskt perspektiv och ett rättssäkerhetsperspektiv. Men också ur ett ideologiskt perspektiv. Jag tycker #metoo gjorde kvinnor viljesvaga, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Vill diskutera journalistikens ansvar

I samband med #metoo skrev Åsa Linderborg en text om Stadsteaterns förra chef Benny Fredriksson.

– Den var fullständigt huvudlös. Några månader senare tar han sitt liv och då brottas jag ju oerhört mycket med mitt eget ansvar, säger Åsa Linderborg.

Hon är också mycket kritisk mot andra mediechefer som hon menar har smitit undan sitt ansvar.

– Jag hoppas att man med boken kan diskutera journalistikens villkor och vad vi gör med människor. Och vilket ansvar vi har, säger Åsa Linderborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Kultur
Mer Nyheter