Asli Erdogan den 14 februari 2020. Foto: AFP/TT

Asli Erdogan frias för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan frikänns från anklagelserna om terrorbrott, meddelar en domstol i Istanbul.

Hon är inte längre är misstänkt för medlemskap i en väpnad terrororganisation, för att ha stört statens enhet eller för att ha spridit terrorpropaganda.

Genom sin advokat nekar Erdogan till att hennes texter skulle ha haft något våldsamt innehåll.

Hon fängslades 2016 i samband med en razzia mot den prokurdiska och nu förbjudna tidningen Özgür Gündem, som bland annat publicerat kolumner av Asli Erdogan. Gripandet fördömdes av bland andra Svenska Pen.

Vågade inte resa hem

Hon satt inspärrad i fyra månader innan hon överraskande släpptes. Författaren lever numera i exil i Tyskland.

Under ett Sverigebesök 2018 berättade Erdogan att hon inte vågade resa hem, och hon riktade hård kritik mot den turkiska regimens behandling av sina kritiker.

– I dagens Turkiet kan folk bli frigivna och sedan, några månader senare, dömas till 16 års fängelse, sade hon då till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.