Foto: SVT

”Att jag överlevde är bara en slump”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Gardell jobbar med en ny romansvit i tre delar. Hans ögon tåras när han ser tillbaka på tiden då aids dök upp i 80-talets Stockholm.

Romansviten ”Torka aldrig tårar utan handskar”, som Jonas Gardell jobbar med just nu, består av tre delar: Kärleken, sjukdomen och döden. Den är hans berättelse om Stockholm på tidigt 80-tal, och om det som kallades för ”bögpesten” – det vill säga aids.

– Att jag överlevde är ju bara en slump, ett mirakel, säger Jonas Gardell till Kulturnyheternas reporter Sindra Grahn.

Jonas Gardells romansvit om aids

”Vi trodde inte på dem”

I arbetet med sin bokserie färdas författaren tillbaka till tiden då aids dök upp som en nyhet i Stockholm. Först trodde han inte att smittan var på riktigt:

– Jag var ung och för första gången i historien var vi på väg att erövra en frihet. Bara några år tidigare hade vi ockuperat Socialstyrelsen och fått bort sjukdomsstämpeln. Jag menar, jag är född sjuk... Och så kommer de här ryktena – vi trodde ju inte på dem från början. Rykten om det som kallades bögpest.

Det var en väldigt tung period, även för Jonas Gardell som klarade sig undan sjukdomen:

– Naturligtvis var det en period då man kände sig pressad åt alla håll, samtidigt som man inte visste om man själv var smittad eller inte. Först gick det inte att testa sig. Det fanns inget test.

“Ett sorts hedersuppdrag”

Att skriva romanserien känns väldigt viktigt för Jonas Gardell. Han ser det som sitt uppdrag att föra berättelsen vidare, så att inget faller i glömska.

– Jag har fått leva kvar och känner en sorts plikt att berätta, en plikt att minnas de som inte är här hos oss. Jag ser det som ett sorts hedersupprdag. Därför har det varit viktigt för mig att allt som sägs i den här romanen är sant. Att varje detalj är dokumentär, säger han.

Romansvitens titel är också dokumentär. Den handlar om en svårt sjuk man som låg döende i aids på Roslagstulls infektionsklinik.

– I ett ögonblick, när det unga vårdbiträdet hade tagit av sig handskarna, om det var för att rätta till ett lakan, så råkade hon reflexartat ta upp sin hand och torka hans kind. Den äldre sjuksköterskan sa: 'Gör aldrig om det där. Torka aldrig tårar utan handskar'.

”Tror jag gjort det bra”

När nu böckerna ska ges ut, känner Jonas Gardell på ett sätt att han har fullföljt sitt syfte. Han kan inte hålla tårarna tillbaka under intervjun.

– Jag har gjort mitt uppdrag färdigt nu. Jag har berättat om de här människorna och om den här tiden, och jag tror att jag har gjort det bra. Jag förstår inte varför jag börjar grina när jag pratar om det här, men jag har ingen distans till det.

Första delen i romansviten ges ut i augusti. De två andra delarna kommer våren 2013. I november ska SVT sända en tv-serie som baseras på böckerna, i tre delar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jonas Gardells romansvit om aids

Mer i ämnet