Adam Lundgren och Adam Pålsson i ”Torka aldrig tårar utan handskar” har fått många att gå och hiv-testa sig. Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Fler hiv-tester efter ”Torka aldrig tårar”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Gardells tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” är inte bara en tittarframgång. Den har också fått många att gå och hiv-testa sig.

Ungdomsmottagningar och vårdcentraler runtom i landet har sett ett uppsving av antalet hiv-tester den senaste tiden. Bakgrunden är tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”, som fått hela Sverige att tala om hiv. Det rapporterar P3 Nyheter.

På den hiv- och aidsspecialiserade mottagningen Noaks Ark i Stockholm har man till exempel gjort 161 hiv-tester under oktober, vilket är en kraftig ökning jämfört med de cirka 100 tester som görs en vanlig månad. Samma bild delas av flera kliniker P3 Nyheter talat med.

Jonas Gardells romansvit om aids

– Det har kommit flera böcker om hiv under det senaste året, men naturligtvis är det just tv-serien som väckt mest känslor. Den har setts av så oerhört många människor, många har blivit väldigt berörda. Då är det inte så konstigt att vi sett en ökning, säger Jukka Aminoff, verksamhetschef för Noaks Ark, till Kulturnyheterna.

”Vi är bokade hela tiden”

Det är positivt att hiv diskuteras mer tack vare Jonas Gardells bok och serie, menar Jukka Aminoff. Samtidigt pekar han på att Noaks Ark just nu måste kämpa för att ta emot alla som vill testa sig.

– Vi har inte haft tillräcklig kapacitet att möta efterfrågan. Vi nekar ingen att göra ett hiv-test, utan vi pusslar ihop det, men det blir längre väntetider än vanligt. Vi är bokade hela tiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jonas Gardells romansvit om aids

Mer i ämnet