Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad krävs för att Noah, med en synnedsättning, ska kunna spela spel? Och varför tycker Noah att det senaste Zelda-spelet är mindre bra? Hör svaren i videon. Foto: Morgan Kringstad/Nintendo – ”The legend of Zelda: Tears of the kingdom”

Att vara en gamer med en synnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Att spela spel trots att man har en synnedsättning är fullt möjligt. Men hur? Och vilka funktioner behöver spelet ha? Det reder studenten och spelutvecklaren Noah Molteberg Lundén ut.

Idag arbetar de allra flesta stora spelföretag med tillgänglighetsanpassning i olika utsträckning.

Det blir bättre och bättre, tycker Noah men känner sig besviken på Nintendos kritikerhyllade spel ”The legend of Zelda: Tears of the magic kingdom” som släpptes i våras, som brister i tillgänglighet enligt Noah.

Varför Nintendo inte har tillgänglighetsanpassat Zelda-spelet bättre vill inte företaget kommentera men skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att:

”De lyssnar av vad konsumenter säger på sociala medier, enkäter, intervjuer med mera.”

Läs mer om gamers med synnedsättning och hur spelföretag jobbar med tillgänglighet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.