Labour-ledaren Jeremy Corbyn och den konservativa premiärinistern Teresa May. Foto: TT.

Både Labour och Tories lovar mer pengar till kulturen om de vinner valet

Uppdaterad
Publicerad

Både premiärministern Teresa Mays parti, konservativa Tories och utmanaren Jeremy Corbyns Labour lovar stora pengar till kulturområdet.

Arbetarpartiet Labour presenterade sitt Kulturmanifest tidigare i maj. I det lovar man bland annat att öka kulturbudgeten med en miljard pund, ungefär 11,3 miljarder kronor, rapporterar The Art Newspaper.

Pengarna ska fördelas via Arts Council, den brittiska motsvarigheten till Kulturrådet, under en femårsperiod.

Val i Storbritannien 2017

Det konservativa Tory-partiet har lovat en ny utvecklingsfond på kulturområdet, men inte nämnt några siffror än. The Art Newspaper tolkar Torys löften som att de kommer göra kulturella investeringar på lokal nivå runtom i Storbritannien snarare än att skjuta till extrapengar till Londonbaserade museer och institutioner.

Investera i forskning

Tory-partiet vill också investera i forskning och ska ta fram en plan som ska uppmuntra landets främsta kultur- och vetenskapsinstitutioner att ta fram läroböcker till skolorna.

Båda partierna är överens om att de statliga museerna ska fortsätta att ha gratis entré till sina permanenta samlingar, och att kulturen och de kreativa näringarna ska vara med på agendan när britterna förhandlar om EU-utträde.

Parlamentsvalet i Storbritannien äger rum torsdag den 8 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet