Foto: TT

Bah Kuhnke: Jag tror på Gud, en del tror på AIK

Uppdaterad
Publicerad

Alice Bah Kuhnke är förutom kultur- och demokratiminister också ansvarig för samfundsfrågor.

Bah Kunke har innan hon blev minister i flera olika sammanhang pratat om sin kristna tro. Men den kommer inte att göra några avtryck i politiken, menar hon.  

– Min personliga tro kommer inte att påverka politiken som jag för fram. Jag tror på Gud. Det har varit viktigt för mig i livet och jag tror inte att jag skulle klarat av att göra det jag gjort om jag inte stärkts av min tro. Jag tror på Gud, en del tror på AIK.

Bah Kuhnke kulturminister

Du har sagt att Jesus är en förebild i alla dina val. Stämmer det?

– Jag vet inte om jag sagt exakt så, men självklart är Jesus, bredvid många andra, förebilder för mig. Att leva som man lär och inte välja den lätta vägen.

Hur kommer det att påverka din politik?

– Det kommer inte påverka min politik, men det kommer att påverka mig som människa. Det är svårt att leva som man lär.

Omvälvande upplevelse

I en podcast med tidningen Dagen från i våras och i Alice Bah Kuhnkes sommarprogram i P1 2011 berättade hon om en omvälvande upplevelse i Dominikanska republiken. Berättelsen handlade om hur hon, efter att ha bett till Gud att han skulle släcka några barns liv för att de levde under mycket svåra omständigheter, fick en stark upplevelse om att hennes liv var meningslöst om hon inte istället kunde hjälpa utsatta människor.

–  Jag gick bakom ett skjul och bad ”Gud, du måste släcka deras liv, för deras liv är ett helvete och kommer att bli ett helvete. Det finns ingen ljusning. Så jag ber dig snälla, snälla Gud – ta deras liv, sade Alice Bah Kuhnke i podcasten med Dagen.

”I ett sammanhang”

Alice Bah Kuhnke säger att hon inte fått några direkta reaktioner från lyssnarna angående hennes bön i Dominikanska republiken,

– När jag berättade om det här i ett sommarprogram så var det i ett sammanhang. Och när man plockar ut saker ur sitt sammanhang kan det falla väldigt platt. Poängen är ju att jag kände då och känner idag att mitt liv är meningslöst så länge det finns en väldigt massa människor och barn som lider och dör.

Men finns det en Alice Bah Kuhnke innan det där tillfället och en annan efteråt?

– Ja, det gör det. Tack vare insikten att mitt liv är meningslöst så länge jag inte gör något för andra människor så har jag också kunnat ta tuffa beslut i mitt liv.

Se intervjun med Alice Bah Kuhnke i kvällens Kulturnyheterna, 19:00 i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet