Bahnhof-vd: Regeringen måste agera

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyheten om att ett antal rättighetsinnehavare i initiativet Spridningskollen ska jaga enskilda fildelare kräver nu nätoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung att regeringen måste agera och modernisera upphovsrätten.

Jon Karlung pekar på att den nu ansvarige digitaliseringsministern, miljöpartisten Peter Eriksson, för några år sådan krävde att fildelning för privat bruk skulle vara tillåtet samtidigt som upphovsmännen ska ha rätt till rimlig ersättning.

Kravet har även drivits av miljöpartister i riksdagen och det finns med i partiprogrammet.

Jakten på fildelare

”Storskalig utpressningsverksamhet”

– De har duckat i den här frågan i många år nu, säger Karlung om regeringens inställning och hävdar att det i stället har gått över till ”en storskalig utpressningsverksamhet där oskyldiga människor hamnar i kläm och där folk blir rädda”.

– Det kan inte vara förenligt med vad han (Peter Eriksson) sade då, och det kan inte heller vara förenligt med vad de flesta människor tycker.

Inget uttalande från Eriksson

SVT Nyheter har under eftermiddagen varit i kontakt med Peter Erikssons pressekreterare, som säger att det i nuläget är oklart vem i regeringen som egentligen har ansvar att uttala sig i frågan om Spridningskollen.

Kräver också att sajten stängs

Jon Karlung anklagar även Spridningskollen för varumärkesintrång och kräver att sajten Spridningskollen.se stängs.

– Vi arbetar med att göra så mycket motstånd som möjligt, och så klart vill vi att deras sajt tas ner. Vi vill förstås inte att de ska fortsätta driva den här typen av utpressningsverksamhet, säger Karlung.

Han berättar att Bahnhof ansökt om varumärkesskydd av Spridningskollen hos Patent- och registreringsverket, och det är grunden till kravet att Spridningskollen.se stängs.

– De (som står bakom sajten) har så vitt jag vet inte skickat in någon ansökan. Vi har också lanserat sajten Spridningskollen.org där vi vill driva opinion i den här frågan, och då har vi varumärkesskyddat den.

”Tråkigt”

Gordon Odenbark medger att man inte varumärkesskyddat Spridningskollen, men han säger att sajten inte kommer att stängas.

– Våra jurister ska titta på frågan innan vi kan säga hur vi ska gå vidare. Men jag tycker det är synd att sakfrågan skyms av ett prank, och det är tråkigt att vår sajt tillfället gick ner på grund att vi blev utsatta för en DDOS-attack som startade antingen sent i går kväll eller tidigt i morse efter att Spridningskollen började att uppmärksammas på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på fildelare

Mer i ämnet