Foto: TT

Spridningskollen lägger ned

Uppdaterad
Publicerad

Film– och tv–bolagens kritiserade tjänst för att kräva pengar av fildelare, Spridningskollen, lägger ned sin verksamhet enligt information på spridningskollen.se.

I september hade 21.000 människor kontaktat regeringen för att protestera mot Spridningskollen. Den filmbolagsknutna tjänsten krävde 2.000 kronor från de som laddat ned film på nätet.

”Skadar kultursektorn svårt”

Gothia Law skapade tjänsten på uppdrag av rättighetsinnehavare inom film och tv-branschen.

Jakten på fildelare

”Många har landat i uppfattningen att det är socialt acceptabelt att undanhålla sanningen för att komma undan påföljder för en brottslig gärning, som dessutom skadar kultursektorn svårt. Då lagstiftning och opinion skiljer sig åt på ett markant sätt så avvecklar Gothia Law nu sitt engagemang i fildelningsfrågan”, skriver de på sajten.

– Frågan om fildelning har hamnat på en annan arena där vi inte känner att vi hör hemma. Frågan behöver behandlas i den allmänna debatten och i forum med politiker, säger talespersonen Gordon Odenbark till SVT Nyheter.

Samtidigt slår de sig för bröstet och menar att sedan initiativet lanserades har den illegala nedladdningen i landet minskat.

Internetoperatör jublar

Nedläggningen är en seger för internetoperatören Bahnhof, som har anklagat spridningskollen.se för varumärkesintrång.

– Vi ser detta som en stor seger, framförallt för svenska internetanvändare, eftersom vanliga familjer slipper få hem mystiska fakturor som man inte vet om man ska betala eller inte, säger säger Jon Jordås, kommunikationschef på Bahnhof.

Han tror att nyckeln är att skapa tjänster som folk faktiskt vill betala för.

– Oavsett vad man tycker om nedladdning tror jag att vi alla är eniga om att blicka framåt, man måste inte nagla sig fast vid 1990-talet. Till exempel har Netflix och Spotify har lyckats.

”Jätteglad nyhet”

Jon Jordås menar att han är besviken på politikerna.

– Vi tycker att politikerna har gjort för lite. De hade till exempel kunnat se över lagstiftningen kring vilka fakturor man får skicka ut på det här sättet. Det kan ju vara vem som helst i hushållet som har fildelat. Har man öppet när kan det vara en granne. Det är inte ens säkert att någon har fildelat, det är bara vad de (Spridningskollen) påstår. Som privatperson kanske man inte vågar att eller ens vet hur man ska ifrågasätta fakturorna. Att Spridningskollen lägger ned är en jätteglad nyhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på fildelare

Mer i ämnet