Polska skådespelerskan Magdalena Cielecka är en av de som protesterar mot förbudet. Till höger en bild ur Natalia LL:s konstsvit ”Consumer art”. Foto: TT/AP/Nataliall.com

Bananförbud på Warszawas nationalmuseum möts av hån och protester

Uppdaterad
Publicerad

Polska konstnärer och kulturpersoner har engagerat sig i en banankampanj på sociala medier. Anledningen är en omstridd censurering av Natalia LL:s videokonstverk Consumer art, där en kvinna äter en banan med stor entusiasm. Verket har tagits bort från en konsthall efter kritik från landets nationalkonservativa regering.

Verket togs ner i veckan efter att Polens kulturdepartement kallat till sig chefen för Nationalmuseet i Warszawa för att kritisera verket. Museichefen Jerzy Miziolek har efter detta beslutat att Consumer art ska tas bort från den pågående utställningen, med motiveringen att verket från 1973 har ett skadligt inflytande på landets unga.

I videokonstverket Consumer art äter en ung kvinna en banan med stor entusiasm, i en lek med fruktens potentiella sexuella symbolik. Ett annat konstverk av en polsk konstnär ska samtidigt ha tagits bort från utställningen.

Kontroversiell frukt

Beslutet har mötts av hån och protester från polska kulturutövare såväl som landets politiska oppositionspolitiker. I skrivande stund pågår en kampanj i sociala medier där konstnärer och politiker poserar med bananer på provokativa eller humoristiska vis.

Under måndagen planeras även en bananätarprotest utanför Nationalmuseet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bananens falliska kvalitéer har även tidigare varit föremål för debatt. 2016 förbjöd kinesiska myndigheter bananätande i livesändningar på nätet, då detta ansågs moraliskt förkastligt.

Återinförs tillfälligt efter kritiken

Under måndagen vände museichefen Miziolek efter kritiken, rapporterar AP. Konstverken har nu återinförts tillfälligt, och Miziolek nekar till att politiska påtryckningar ska ha legat bakom beslutet. Musiechefen säger till AP att han ”uppskattar båda konstnärerna” men att museet stod i behov av ”kreativa förändringar”.

Verken kommer dock att tas bort på nytt den 6 maj, och museichefen hänvisar nu till utrymmesbrist på museet. Verken har fram tills idag varit del av en permanent utställning som pågått i flera års tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer