Hör Ramón González som överlevde attacken på Bataclan och har skrivit en bok om upplevelsen. Foto: TT /SVT

Bataclan-överlevaren: ”På årsdagen kommer minnena tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Fem år har gått sedan 89 personer dödades och över 300 skadades på konsertlokalen Bataclan i Paris, under en konsert med rockbandet Eagels of death metal. En terrorattack som Islamiska staten senare tog på sig. Ramón González överlevde attacken och har skrivit en bok om upplevelsen, som nu ska bli film.

Fred, kärlek och death metal – så heter boken som Ramón González skrivit om att överleva terrorattacken mot Bataclan. Och för honom är årsdagen speciell.

– Sedan två, tre år tillbaka tänker jag knappt på det. Man kan väl säga att jag har kommit över det och är stabil. Men när årsdagen närmar sig kommer minnena tillbaka, säger Ramón González.

”Gjorde allt på intuition”

I Fred, kärlek och death metal skriver González: Jag tror inte att det har någon betydelse egentligen. Jag tror inte på ödet och jag är inte vidskeplig. Men, när terroristerna kom in i lokalen, var det fredagen den trettonde och låten som spelades handlade om djävulen.

– Det fanns ett tillfälle då jag sa: ”Gud, är du där? Hjälp mig!” Jag är ateist, jag tror inte på Gud – men i ett så desperat och brutalt läge slutar man tänka rationellt. När jag sprang gjorde jag allt på intuition och instinkt.

”Djupt personlig bok”

I Fred, kärlek och death metal skriver Ramón González om tjejen med kort hår som stod till höger om honom, om paret som stod och kysstes vid ingången till scengolvet, om killen med långt hår som dansade och hoppade som en galning under de första låtarna.

– De människor som man träffat på och pratat lite med innan konserten började – jag ville ju veta hur det hade gått för dem. Det har jag ofta tänkt på, säger González.

Men Fred, kärlek och death metal handlar egentligen inte så mycket om attentatet på Bataclan, utan om att försöka leva vidare.

– Det är en djupt personlig bok som skildrar min erfarenhet. Jag ville sätta fokus på det som händer sedan, när ingen längre pratar om det och offren försöker hitta tillbaka till sina liv. Det vet folk minst om.

”Helt irrationell handling”

Även om det gått fem år sedan attentatet, så är terror långt ifrån något som fransmännen kan lägga bakom sig. Under hösten har terrorattacker riktats bland annat mot satirtidningen Charlie Hebdos gamla lokaler och mot en fransk lärare. Men Ramón González ser ingen mening med att söka svar på frågan ”varför?”.

– För mig är det en helt irrationell handling. Det är ingen idé att försöka rättfärdiga det för då tror jag att man rättfärdigar våldet.

Franska filmbolaget Studiocanal  ska göra film av Fred, kärlek och death metal med Nahuel Pérez Biscayart, känd bland annat från filmen ”120 slag i minuten”, i huvudrollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.