Den nya Batman-filmen har fått en tragikfärgad start. Foto: Ap/Scanpix

Batmans filmbolag stäms av överlevare

Uppdaterad
Publicerad

En av de överlevande tycker att dödsskjutningen på Batman-premiären i amerikanska Aurora är filmbolagets fel. Nu ska han stämma Warner Bros och Cinemark.

I tisdags rapporterade nöjessajten TMZ att en av de överlevande efter biomassakern i Denverförorten Aurora planerade att stämma biografkedjan och filmbolaget bakom ”The Dark Knight Rises”. Och nu händer det.

En New York-reporter för Sveriges Radios Kulturnytt rapporterar att en biobesökare som förlorade sin bästa vän i massakern nu stämmer både Warner Bros och Cinemark. Hans advokat ska ha sagt att ”Någon måste bära ansvaret”.

Massmord i Aurora 2012

Filmer och spel får skulden

Det är inte första gången som en populärkulturell produkt får skulden för ett vansinnesdåd. Ett känt exempel är efter skolskjutningen i amerikanska Columbine 1993, då offrens familjer skyllde både på datorspelet ”Doom”, filmen ”På driven i New York” och artisten Marilyn Manson. Det har även diskuterats huruvida ett par kända datorspel bidrog till Anders Behring Breiviks massmord i Norge.

Historieboken antyder att det kan bli svårt för biobesökaren att sätta dit filmföretagen. Tidigare har USA:s högsta domstol fastslagit att våld i film och spel faller under yttrandefrihetsgrundlagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet