Foto: Scanpix

Krav på dödsstraff för ”Batman-skytt”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare kommer att yrka på dödsstraff för 25-årige James Holmes som anklagas för att förra sommaren ha skjutit 70 människor vid en biovisning i Aurora i USA-delstaten Colorado.

– För James Holmes i detta fall, är rättvisa döden, sade distriktsåklagare George Brauchier på måndagen.

Det var vid premiärvisningen av den nya Batman-filmen i en förort till amerikanska Denver som James Holm slängde en gasbomb och öppnade eld i biosalongen, drygt en halvtimma in i filmen.

Massmord i Aurora 2012

Tolv människor dog i den blodiga attacken och 58 personer skadades, däribland en gravid kvinna som fick missfall sedan hon skjutits i halsen och magen, enligt AFP.

Katastrofen i Aurora kunde ha blivit värre, om inte det halvautomatiska gevär som 24-åringen använde hakade upp sig. Detta tvingade honom att byta till ett annat gevär med mindre eldkraft.

24-åringen greps kort efter skjutningen på parkeringsplatsen utanför biografen. Han var då beväpnad med ett gevär och två pistoler, och bar en skottsäker väst och en gasmask.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet