Foto: Scanpix

Psykiatiker slog larm före biomassakern

Uppdaterad
Publicerad

Sex veckor före biografmassakern i Denverförorten Aurora varnade psykiatrikern Lynne Fenton för sin klient James Holmes beteende, enligt amerikansk tv.

Holmes misstänks ha dödat tolv människor och skadat 58 när han öppnade eld mot biobesökare den 20 juli under premiären på den senaste Batmanfilmen. Men redan i juni ska psykiatrikern ha luftat sin oro för patientens beteende till en grupp ansvariga på University of Colorado, där Holmes studerade.

Fenton hade kontakt med en så kallad ”hotutvärderingsgrupp” på universitetet där Holmes studerade. Men Fentons varningar följdes inte upp, uppger en källa med insyn i ärendet för Denver Post.

Massmord i Aurora 2012

Universitetet vare sig bekräftar eller dementerar uppgifterna, med hänvisning till sjukvårdssekretessen och det yppandeförbud som de belagts med av domstolen.

Enligt den lokala tv-kanalen KMGH-TV kontaktades inte polisen i Aurora. Det är oklart om polisen på campus informerades.

Fenton är en av dem som 2010 grundade den så kallade Beta-gruppen, som inkluderar högt uppsatta akademiker med erfarenhet av att utvärdera potentiella hot på universitetets campus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet