Foto: Scanpix

Anklagas för 12 mord efter biomassaker

Uppdaterad
Publicerad

James Holmes anklagades i dag för dödsskjutningarna på en filmpremiär i en förort till Denver i USA för en dryg vecka sedan.

Han anklagas för 12 mord och 58 mordförsök, enligt AP. Detta är brott som i Colorado kan leda till dödsstraff. Totalt, med alternativa brottsreduceringar, ställs Holmes inför 142 åtalspunkter.

Enligt AP uppträdde Holmes lika förvirrat i dag, som han gjorde första gången hanframträdde i rätten för en vecka sedan. Men vid ett tillfälle växlade han några ord med sina advokater i den fullpackade rättssalen.

Massmord i Aurora 2012

Till skillnad från förra veckans framträdande i rätten fick inte dagens förhandling tv-sändas, på begäran av huvuddomaren William Sylvester. Han ansåg att det skulle minska Holmes möjligheter till en rättvis rättegång.

Med tanke på de många skadade och den försåtsminerade lägenheten som Holmes lämnade efter sig, lär både åtalet och rättegången bli omfattande.

Många förväntar sig att försvaret kommer att hävda att Holmes inte är straffrättsligt tillräknelig.

Blodig massaker

Det var vid premiärvisningen av den nya Batman-filmen i en förort till amerikanska Denver som James Holm slängde en gasbomb och öppnade eld i biosalongen, drygt en halvtimma in i filmen.

Tolv människor dog i den blodiga attacken och 58 personer skadades, däribland en gravid kvinna som fick missfall sedan hon skjutits i halsen och magen, enligt AFP.

Katastrofen i Aurora kunde ha blivit värre, om inte det halvautomatiska gevär som 24-åringen använde hakade upp sig. Detta tvingade honom att byta till ett annat gevär med mindre eldkraft.

24-åringen greps kort efter skjutningen på parkeringsplatsen utanför biografen. Han var då beväpnad med ett gevär och två pistoler, och bar en skottsäker väst och en gasmask.

Dagen efter massakern arbetade polisen med att desarmera sprängmedel som Holmes hade riggat i sin lägenhet; behållare med explosiva vätskor och kemikalier som skulle ha dödat ”vem som helst som gick in”, enligt polisen. Där var sprängmedel nog att lägga hela kvarteret i ruiner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet