Foto: Frank Augstein/Ap/TT

BBC:s ojämställda löner ska diskuteras i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kommer BBC:s högste chef, Tony Hall, frågas ut i det brittiska parlamentets kulturutskott om löneskillnaderna mellan public service-bolagets kvinnliga respektive manliga anställda. Men rapporten som delvis ligger till underlag för utfrågningen ifrågasätts nu internt av en grupp inom bolaget.

Sedan sommaren 2017 har BBC anklagats för att betala lägre löner till kvinnor än män trots likartade arbetsuppgifter. Och som Kulturnyheterna tidigare rapporterat sade i början av januari BBC-profilen Carrie Grace upp sig från BBC på grund av det hon kallade ”olaglig lönediskriminering”.

Förra veckan kom även beskedet att BBC väljer att sänka lönen för vissa manliga tv-profiler och nyhetspresentatörer för att parera löneskillnaderna.

Ny rapport visar lägre skillnader

Inför onsdagens utfrågning presenterade BBC tidigare i veckan en rapport där det uppvisas att löneskillnaden bland anställda som regelbundet syns i rutan tjänar männen 6,8 procent mer än deras kvinnliga kollegor, skriver BBC. En lägre siffra än det 9,3 procentiga lönegapet som bolaget uppvisar i stort.

Slutsatsen som dragits i rapporten är att löneskillnaderna därför inte kan sägas bero på någon systematisk diskriminering inom bolaget, menar BBC:s högsta chef Tony Hall i en kommentar om rapportens resultat.

”Men det visar att vi har reella och viktiga frågor att tackla, och jag är beslutsam att göra det rätt”, kommenterade han vidare.

Kritiseras av kvinnoorganisation

Men kritik mot rapportens utförande – och slutsatser – riktas nu från organisationen BBC Women. Jane Garvey, medlem i organisationen, menar bland annat att gruppen varit exkluderad från undersökningens utförande och att de därför inte kan lita på dess resultat.

Inför utfrågningen har även 170 kvinnor skrivit under ett samlat vittnesmål till det brittiska kulturutskottet där de bland annat skriver att kvinnor inom bolaget upplevt ”dolda varningar” när de försökt höja frågan om jämställd lönesättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.