Belarus public service-bolag BTRC i Minsk. Foto: SVT

Belarus public service-bolag slängs ut från EBU

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska radio- och TV-unionen utesluter Belarus public service-bolag BTRC från samarbetet, meddelar man i ett pressmeddelande. Beslutet kommer efter att bolaget, trots påstötningar från EBU, inte lever upp till kraven på yttrandefrihet och oberoende.

Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) är en sammanslutning av nationella TV- och radiobolag i Europa, som bland annat står bakom Eurovision song contest.

I pressmeddelandet skriver EBU att man ”noggrant har övervakat situationen för fria medier i Belarus” och konsekvent har uppmanat BTRC att upprätthålla och arbeta för unionens kärnvärden yttrandefrihet, oberoende och ansvarsfullhet.

Men efter rapporter om intervjuer som gjorts under tvång, där bland annat journalisten Raman Pratasevitjs misstänkt framtvingade erkännande sändes i BTRCs kanaler så väljer EBU nu alltså att utesluta BTRC.

24 journalister fängslade

BTRC har två veckor på sig att svara på beskedet innan uteslutningen träder i kraft.

Pressfriheten i Belarus bedöms vara mycket svag. Enligt organisationen Reportrar utan gränser sitter i dagsläget minst 24 journalister godtyckligt fängslade i landet, och ytterligare sju i husarrest.

– Situationen för fri journalistik i Belarus har passerat alla gränser. EBU har fattat det enda rimliga beslutet. Det med förfäran som jag har följt utvecklingen i Belarus och det här är en viktig markering för yttrandefrihet och journalistikens oberoende, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Krav på uteslutning

Tidigare i år tog den svenska liberalen Karin Karlsbro initiativ till en kampanj för att stoppa landet från deltagande i Eurovision Song Contest.

Hon menar att ett samarbete mellan EBU och den belarusiska statstelevisionen är oacceptabelt eftersom dess chef Ivan Eismont finns med på EU:s sanktionslista över personer som kränker mänskliga rättigheter.

Även Solidaritetsfonden för kulturen i Belarus har ställt krav på att det belarusiska tv-bolaget borde stängas ute från Eurovision med hänvisning till att tv-bolaget förföljer sina egna medarbetare,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer