Foto: Vidar Ruud/Claudio Bresciani / TT

Beredskapsmuseet: Jäv i målet om En svensk tiger

Publicerad

Patent- och marknadsdomstolen har avslagit en invändning om jäv i målet om Aron Flams bok Det här är en svensk tiger. I ett överklagande skriver nu Beredskapsmuseet de inte längre har något förtroende för Patent- och marknadsöverdomstolen och att de vill att Högsta domstolen förklarar domstolen jävig.

Författaren och komikern Aron Flam står åtalad för upphovsrättsbrott på grund av en bild som parafraserar kampanjbilden En svensk tiger.

Rättigheterna till bilden ägs numer av Beredskapsmuseet. I Flams version av bilden bär den blågula tigern en hakkors-armbindel och lyfter ena tassen i en Hitlerhälsning. Bilden pryder omslaget på hans bok Det här är en svensk tiger.

Över tvåtusen av exemplar av boken beslagtogs i samband med polisutredningen om upphovsrättsbrott, ett beslag som Patent- och marknadsöverdomstolen hävde tidigare i augusti.

”Rättssäker process kan inte garanteras”

Nu vill stiftelsen Beredskapsmuseet att Högsta domstolen förklarar Patent- och marknadsdomstolen jävig i målet. Museet menar att hela domstolen är jävig då domstolens chef var delaktig i beslutet att häva beslaget av Flams böcker.

”Enligt Stiftelsens uppfattning kan en rättssäker process för målet om En Svensk Tiger inte garanteras om målet ska fortsätta handläggas av en jävig hovrättslagmans underordnade personal, som samtliga står i beroendeställning till sin chef, hovrättslagmannen”, skriver Beredskapsmuseets advokat i överklagandet till Högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer