Aron Flam har skrivit boken ”Det här är en svensk tiger” Foto: SVT

Beslaget av Aron Flams bok hävt: ”En upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

Patent-och marknadsöverdomstolen har idag hävt beslaget av de drygt 2 000 exemplaren av Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”.
– Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta, säger Flams advokat Monique Wadsted.

På omslaget till boken har komikern och författaren Aron Flam parafraserat bilden ”En svensk tiger”. Den ursprungliga bilden användes i en klassisk kampanj under andra världskriget och den är upphovsrättsskyddad.

I Flams version av bilden är tigern modifierad med en svastika runt ena benet och ett annat ben lyft i en nationalsocialistisk hälsning. Aron Flam menar att omslaget är en satir men Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till ursprungsbilden, polisanmälde Flam för upphovsrättsbrott.

”En upprättelse”

Boken har varit beslagtagen sedan i juni, men nu är beslaget alltså hävt. Patent- och marknadsöverdomstolen skriver i beslutet att åklagaren i nuläget inte har presenterat tillräckligt med underlag kring det påstådda upphovsrättsintrånget för att ett beslag ska vara befogat.

– Det är en upprättelse för Aron Flam och en sträng reprimand till åklagaren, säger advokat Monique Wadsted som företräder Aron Flam och Samizdat Publishing, det förlag som ger ut boken, i ett uttalande.

Hon förutsätter att beslutet kommer att leda till att åtalet nu läggs ned.

– Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta, säger hon.

Beredskapsmuseet avböjer att kommentera händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer