Özz Nujen och Sandra Ilar undrar varför inte fler komikerkolleger ställer sig bakom Aron Flam. Foto: TT

Komikerkollegerna ställer sig bakom Aron Flam

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan åtalades komikern och författaren Aron Flam för upphovsrättsbrott efter att ha gjort en parafras på Bertil Almqvists klassiska symbol “En svensk tiger”. Komikern Sandra Ilar tycker att åtalet är absurt. Nu uppmanar hon Sveriges komikerelit att protestera.
– Backa Aron Flam för fan, skriver hon på Twitter.

Bilden ”En svensk tiger” har varit en symbol för den svenska beredskapstiden. Aron Flam gjorde en parafras på bilden där tigern heilar och har försetts med ett hakkors. Nu åtalas han för upphovsrättsbrott.

Sandra Ilar tycker att det är märkligt att inte fler komiker har engagerat sig i att en komikerkollega nu står åtalad för politisk satir i Sverige. 

– När det kommer till komik och humor som jag tycker är en oerhört viktig del av yttrandefriheten och det offentliga samtalet, även i Sverige som är ett någorlunda humorlöst land, om det är hotat på något sätt så tycker jag att man ska ta bladet från mun, säger hon.

”En skandal”

Özz Nujen håller med. Han är en av de få komiker som uttalat sig och offentligt kritiserat åtalet mot Flam.

– Jag tycker att man ska stå bakom Aron Flam i detta fallet. Man behöver inte hålla med Aron för att hålla på honom, och särskilt inte i ett för oss komiker och författare så viktigt ämne, säger han i en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna.

– Det är en skandal och ovärdigt att åtala en komiker och författare för det som är hans jobb, nämligen att ifrågasätta och bedriva satir.

Tycker att fler borde engagera sig

Sanda Ilar tycker att fler komiker med stora plattformar borde engagera sig.

- En enkel post kräver inte så stor ansträngning och man kan nå ut till ganska många.

– Om jag jämför med Mr Cools låt “Knulla barn” och diskussionen kring den för några år sedan så är det oerhört mycket tystare nu, och här har det ändå gått till åtal – det gjorde det inte när det gällde Mr Cools låt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer