Beslaget av drygt 2 000 exemplar av komikern Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” ligger fast efter ett domstolsbeslut. Foto: SVT

Efter domstolsbeslut: Flams bok i fortsatt beslag

Uppdaterad
Publicerad

Beslaget av drygt 2 000 exemplar av komikern Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” ligger fast efter ett beslut av Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt.

”Patent- och marknadsdomstolen bedömer utifrån det låga beviskrav som gäller vid nu aktuell form av beslag att de aktuella böckerna skäligen kan antas vara förverkade på grund av brott”, skriver domstolen i beslutet, som fattades under tisdagen.

Slutgiltig prövning i september

Aron Flam har på omslaget till sin bok parafraserat bilden ”En svensk tiger”, som användes i en klassisk reklamkampanj för Statens informationsstyrelse under andra världskriget – och som är upphovsrättsskyddad. I juni beslagtogs den tredje upplagan på 2 282 exemplar av polis – vilket därefter kritiserats av såväl Aron Flam som av förlaget som gett ut boken.

Patent- och marknadsdomstolen hänvisar i sitt beslut även till att huvudförhandling i målet om upphovsrättsbrott är planerad att äga rum inom kort, den 24 september – och att den prövningen kommer att avgöra om böckerna kommer att vara fortsatt beslagtagna.

Anmäld av beredskapsmuseet

Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till ”En svensk tiger”, hade även yrkat på ett så kallat interimistiskt vitesförbud, vilket skulle ha inneburit att Flam skulle förbjudas att förfoga över verket och använda dess titel tills vidare. Aron Flam bestred museets yrkande och i tisdagens beslut avslås det också av Patent- och marknadsdomstolen.

I Flams bok ”Det här är en svensk tiger” gör den klassiska tigern en Hitlerhälsning samt har en armbindel med en svastika kring ett ben. Det är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till Bertil Almquists symbol och som har anmält komikern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.