De bläckfiskliknande varelserna Mind flayers återkommer i spelsagan Baldur's gate tredje del. Foto: Larian Studios

Beskedet efter 19 år: Baldur's gate 3 blir verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Fantasyserien Baldur's gate är tillbaka, 19 år efter den senaste delen i berättelsen. Det blev det överraskande beskedet under helgens öppning av spelmässan E3 i Los Angeles. Bakom den tredje delen i den populära sagan står spelutvecklaren Larian Studios, som tidigare utvecklat Divinity-spelen.

1998 kom Baldur's gate, och etablerade på många sätt en ny standard inom fantasy- och taktikgenren, och med uppföljaren Baldur's gate 2 år 2000 skrev serien in sig som en definitiv klassiker i spelhistorien. Men sen dess har det varit tyst, fram tills i helgen då Google oväntat presenterade en uppföljare under sin presskonferens på E3, världens största spelmässa.

Baldur's gate 3 fortsätter berättelsen om Forgotten Realms, och görs i samarbete med Wizards of the coast, ägarna till det populära rollspelsuniversumet Dungeons and dragons. Bakom fantasyklassikerns comeback står spelstudion Larian, som på senare år gjort sig ett namn med spelserien Divinity: Original sin.

Spelmässan E3 2019

Saknar releasedatum

I trailern till spelet skildras en stad som invaderats av Cthulhu-inspirerade, tentakelklädda varelser, och som gissningsvis utgör hotet som spelaren måste avvärja.

– Det kommer inte bli som du förväntar dig, utan spektakulärt och omfattande. Spelet kommer handla om svåra beslut, ha minnesvärda karaktärer och vara väldigt utmanande för spelaren, säger Swen Vincke, vd på Larian Studios, till spelsajten IGN.

Baldur's gate 3 har ännu inget releasedatum, och ges ut till PC och Googles spelplattform Stadia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelmässan E3 2019

Mer i ämnet