Xbox och Nintendo stod för den största närvaron när Sony och spelkonsolen Playstation för första gången uteblev från spelmässan E3 i Los Angeles. Foto: TT/Nintendo

Här är de största nyheterna från spelmässan E3

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra dagar av spelnyheter är de stora presentationerna på spelmässan E3 avslutade. Kulturnyheternas spelredaktör sammanfattar de tyngsta beskeden från årets upplaga av världens största spelmässa.

Det är en decimerad upplaga av E3 som just nu äger rum i Los Angeles, efter att Sony sedan tidigare meddelat att de uteblir från spelvärldens motsvarighet till filmfestivalen i Cannes. Utan den just nu största tv-spelsdraken på plats blev 2019 års upplaga kanske den tunnaste någonsin för E3, med betydligt färre nyheter än vanligt.

Men några höjdpunkter blev det: Som Kulturnyheterna har rapporterat tidigare slår sig Dark Souls-skaparna From Software ihop med fantasynestorn George RR Martin för det karga äventyrsspelet Elden Ring, och den efterlängtade remaken av Final Fantasy VII fick ett releasedatum till sist. Här är mässans största nyheter i urval:

Spelmässan E3 2019

Legend of Zelda: Breath of the wild får uppföljare

En slumrande ondska vaknar till liv i uppföljaren till Legend of Zelda: Breath of the wild. Foto: Nintendo

Breath of the wild är Nintendos absoluta tungviktare i den senaste generationens spelkonsoler, och är det mest hyllade äventyrsspelet på senare år. Till ingens förvåning återvänder Link på nytt i en uppföljare, som presenterades med en teaser utan varken titel eller releasedatum.

Dessutom putsar Nintendo upp den gamla Game boy-klassikern Link’s awakening från 1993, som släpps som remake till Switch redan den 20 september.

Watch dogs: Legion

Maskerade hackers spelar huvudrollen i Watch dogs: Legion. Foto: Ubisoft

Den tredje upplagan av hackerberättelsen Watch dogs utspelar sig i ett Storbritannien som gått från Brexit-kris till totalitär fasciststat. Spelarens uppgift blir att leda motståndsrörelsen, i form av ett anarkistiskt nätverk av våldsamma hackers. Med en spelvärld där man kan rekrytera vem som helst och kontrollera fler än hundra karaktärer är ambitionsnivån högre än på länge. Kanske blir detta spelet som landar Ubisofts försök att kombinera Grand theft autos öppna actionvärld med en futuristisk dystopi?

Nya konsolgeneration är här

En ledtråd till att spelnyheterna är färre än vanligt kan vara att vi står inför ett generationsskifte. Microsoft slog på stort för sin nya spelkonsol Scarlett, som släpps vintern 2020. I vanlig ordning lovar man mycket, bland annat fyra gånger starkare prestanda än den nuvarande generationen. Hur det blir med det återstår att se, men vi kan räkna kallt med att Sony svarar med sin nästa spelkonsol inom kort.  

Avengers i spelform

Black Widow, Captain America och Iron Man är några av de spelbara hjältarna i Avengers. Foto: Square Enix

Efter Insomniacs fullträff med Spider-man förra året är det nu dags för Avengers att ge sig ut på banan i kategorin superhjältespel. Det är rädda världen-dramatik från start med upp till fyra spelare, och med tanke på Marvels mångmiljonpublik sannolikt mässans största nyhet. Spelmässigt ser det ut att bli en rak actionhistoria, vilket kan bli helt ok, även om jag personligen tröttnat på lättuggade superhjältehistorier efter 200 000 filmer på temat.  

Rainbow six: Quarantine

I Quarantine slåss spelarna mot en infektion som muterar människor. Foto: Ubisoft

Den hårdkokta och taktiska actionserien tar en ny vändning med Quarantine, som tar insatsstyrkan från föregående spel in i en epidemisk mardrömsvärld. Detaljerna är få, men hittills vet vi att tre spelare måste överleva i en karantänzon där människor förvandlats monster av en okänd infektion. Blir förhoppningsvis bättre en kalkonen som var Metal gear survive från förra året.

Luigi’s mansion 3

Den ängslige Luigi blir motvillig spökjägare i Luigi's mansion 3. Foto: Nintendo

Nintendo tog tillfället i akt med konkurrenten Sonys frånvaro, och presenterade flera kommande släpp till Switch. Redan i år släpps Luigi’s mansion 3, ett charmigt spökjägarspel med Marios ständige följeslagare Luigi i huvudrollen. Mer mys än skräck, och ser ut att erbjuda en charmig familjeupplevelse för upp till två spelare.

Diskret svensk närvaro

Sverige har på senare år stått för minst en av mässans största nyheter, men i år blev det en desto mer blygsam närvaro. Brothers- och A way out-skaparen Josef Fares meddelade att han jobbar på ett nytt och än så länge hemligt spel, som precis som tidigare kommer ha fokus på samarbete.

Indiestudion Zoink följer upp sitt charmiga skogsäventyr Fe med Lost in random, ett actionäventyr som kombinerar pussel och problemlösning med ett stiliserat sagoberättande.

Tungviktarna på Malmöstudion Massive Entertainment höll en lägre profil än vanligt, men presenterade tre kommande expansioner till det postapokalyptiska actionspelet Division 2, som kommer släppas under det kommande året. Dessutom står det klart att Division-filmen kommer att göras i Netflix regi, med Jake Gyllenhaal i huvudrollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelmässan E3 2019

Mer i ämnet