En av karaktärerna i Elden ring, fantasyförfattaren George RR Martins nya projekt. Foto: Bandai Namco/TT

Game of thrones-skaparen gör tv-spel med japansk kultstudio

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden avslutades till sist tv-serien Game of thrones för gott. Nu står det klart att fantasysagans skapare, författaren George RR Martin, inlett nästa projekt: Elden Ring. Ett mörkt fantasyspel som görs tillsammans med den hyllade japanska spelstudion bakom Dark Souls och Bloodborne.

Det har ryktats om ett samarbete mellan Game of thrones-skaparen George RR Martin och spelstudion From Software en längre tid, och under söndagen bekräftades spekulationerna.

Elden ring presenterades av Microsoft under deras presskonferens på E3, världens största spelmässa. Detaljerna i den drygt en minut långa trailern var sparsmakade, men det framgår att fantasyspelet kommer utspela sig i en öppen värld där spelaren tar strid mot en mystisk, högre makt.

Spelmässan E3 2019

”Att samarbeta med George R R Martin för att skapa ”Elden rings” mytologi har varit en genuint njutbar upplevelse och en källa av fantastisk inspiration”, säger From Software-chefen Hidetaka Miyazaki i ett pressmeddelande.

Bäst i klassen

Den japanska spelstudion och den amerikanske fantasyförfattaren kan ses som ledande inom mörkt, komplext fantasyberättande i sina respektive genrer. Martin har med romansviten Sagan om is och eld och tv-serien Game of thrones etablerat sig som en förnyare av fantasy inom såväl tv som litteraturen, och drar sig inte för moraliska gråzoner, plötsliga dödsfall och bitterljuva slut.

From Software är å sin sida tätt förknippade med brutalt svåra, nattsvarta berättelser, och har skapat en egen genre inom moderna fantasyspel. Deras största framgångar är Dark Souls-serien, det gotiska mardrömsskildringen Bloodborne och nu senast Sekiro, som skildrar ett kargt och hemsökt feodalt Japan.  

Något releasedatum för Elden ring har ännu inte presenterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelmässan E3 2019

Mer i ämnet