Besökarna om att fria entrén slopas: ”Försöker maxa nu”

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet upphör den fria entrén till statliga museer. Under hösten har antalet besökare ökat något, visar en rundringning Kulturnyheterna gjort, men någon rusning är det inte tal om.

Den första januari försvinner fri entré för vuxna på alla statliga museer. Detta meddelade kulturminister Parisa Liljestrand (M) när kulturbudgeten presenterades. Alla över 19 år kommer alltså vid årsskiftet att behöva betala inträdesavgift.

Museibesöken ökar också något, men någon rusning är det inte tal om, enligt en rundringning till Naturhistoriska riksmuseet, Moderna museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Malmö konsthall och Bohusläns museum.

När Kulturnyheterna möter besökare på Naturhistoriska riksmuseet och Moderna museet berättar de att de passar på innan avgiften införs.

– Jag försöker att maxa med museibesök nu under de dagar jag kan, säger Ulrika Westin som besökte Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.