Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det till när den odödliga kungen dog – se händelseförloppet bild för bild i klippet. Foto: Skärmdump av spelaren Mental4

Bild för bild: Så lyckades spelaren ha ihjäl den ”odödliga” kungen

Publicerad

Ett farväl till spelarna förvandlades istället till ett virtuellt blodbad. I samband med Ultima Onlines 25-årsdag berättar nu spelskaparen Richard Garriott vad som hände den där dagen 1997 när allting gick fel.

Ultima Online är känt som världens första stora Massive multiplayer online role-playing game, MMORPG. I september firade spelet 25 år – fortfarande med en aktiv skara spelare kvar.

Ett av de mest kända MMORPG-ögonblicken i historien inträffade den 9 augusti 1997 när Lord British, en ”odödlig” kung i Ultima-universumet, plötsligt mördades när han skulle ta farväl av spelarna inför avslutandet av spelets testfas.

”Spelromantik”

En av de som minns händelsen är spelsajten Gamereactors chefredaktör Petter Hegevall.

– Det expanderade hela mitt tänk om vad ett spel kunde vara. Kungen gick utanför slottsmurarna och så var det någon som lyckades ha ihjäl honom trots att det inte skulle gå. Det är spelromantik på något sätt, säger han.

Lord British ständigt offer

Det var inte första gången Lord British dödades i Ultima-universumet. Ett tiotal titlar ingår i spelserien, och i varenda en har spelare försökt döda honom.

Trots allt hårdare åtgärder från spelutvecklarna för att göra honom odödlig har spelarna ofta hittat kreativa sätt att ta sig förbi skydden.

Men det var först i Ultima Online som det virtuella dödandet skedde inför publik i en onlinevärld.

Hör spelets skapare Richard Garriott, som själv styrde Lord British, berätta vad som gick fel i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.