Spelläckan av GTA 6 har benämnts som ”spelhistoriens största” enligt spelreporten Effie Karabuda på P3, Sveriges Radio. Foto: Rockstar games

Stor spelläcka av GTA 6 – hackare hotar med att släppa mer

Uppdaterad
Publicerad

Mängder med bilder och klipp som sägs vara från kommande “GTA 6” har läckt ut på internet. Nu vill hackaren komma i kontakt med spelutvecklaren Rockstar games och hotar annars med att läcka mer värdefull information.

– Det är spelhistoriens största läcka, säger spelreportern Effie Karabuda på P3, Sveriges radio.

Materialet, som bland annat innehåller 90 filmklipp, har lagts ut på forumet GTA Forums av en person som också hävdar sig ligga bakom en hackning av Uber några dagar tidigare.

– Personen kom över de här filerna genom interna kommunikationskanaler för Rockstar games som utvecklar spelet, säger Effie Karabuda i SVT:s Morgonstudion 21 september.

Spelutvecklaren bekräftar

Länge var det tyst från officiellt håll, men på måndagskvällen bekräftade och beklagade Rockstar Games läckan i ett Twitterinlägg.

– De har jobbat med det här i tio år så det är en väldigt stor grej att det här kommer ut till allmänheten, säger Karabuda.

Det läckta materialet visar bland annat att spelet utspelas i en fiktiv version av Miami, kallat ”Vice City” och att det för första gången i spelserien är en kvinna i en av huvudrollerna.

Trots läckan meddelar Rockstar games att deras ”arbete med nästa 'Grand theft auto'-spel kommer att fortsätta som planerat”.

Fansens reaktion oroar

Enligt Dagens Industri föll spelets utgivare Take two interactive på börsen efter helgens läcka.

Utöver risken för ekonomiska konsekvenser råder det också en viss oro för hur hängiva fans reagerar. Många av dem har törstat efter spelet sedan föregångaren GTA V släpptes 2013 och har höga förväntningar.

– Vissa tycker det är jättecoolt att hackaren har lyckats få tag i de här filerna men jättemånga tycker också att materialet vi ser nu är ganska fult. Folk är sura över att det inte ser bra ut, säger Karabuda.

Enligt henne beror utseendet till stor del på att spelet fortfarande är i en utvecklingsfas och är planerat att släppas först om 2-3 år.

Hackaren hotar med att läcka mer

Hackarens motiv med spelläckan är ännu okänt men personen har uttryckt en vilja att förhandla och komma i kontakt med Rockstar games eller Take two som ger ut spelet.

Om inte det sker hotar den påstådda hackaren med att läcka mer material, inklusive spelets så kallade ”källkod”. Något som kan vara värt miljarder och vara värdefullt för spelets konkurrenter.

– Får man tag på källkoden kan man fiffla med spelet, sprida virus och gå runt program som skyddar spelet mot fusk. Det är spelutvecklarens mest värdefulla ägodel och det vore jättejobbigt om den läckte ut, säger Karabuda.

Hör spelreporten Effie Karabuda, från P3 Sveriges Radio, berätta mer om spelläckan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.