Saints row bjuder på cynisk humor, tycker recensenten Kristoffer Viita. Foto: Deep Silver

”Grand theft auto” för Generation Z

Uppdaterad
Publicerad

”Saints row” är en underhållande reboot, ett spel proppfullt med knasigt serietidningssvåld som ramas in av den yngre generationens prekära arbetsvillkor. Det är för dumt för att klassas som samhällskritiskt, men fungerar bra som absurt tidsfördriv.

Den öppna spelvärlden i ”Saints row” heter Santo Ileso och är inspirerad av Reno, Austin och Las Vegas i USA. Den känns ny på vissa sätt, men har också en hel del ökenlandskap som är en smula monotona. Efter en lång spelserie är detta en nytändning, och rebooten introducerar ett gäng tidstypiska karaktärer.

Den namnlösa bossen jobbar som legoknekt för att ha råd med hyran till lägenheten, där hen bor i ett kollektiv av influencers och konsthistoriker. Alla är rätt panka och måste extraknäcka med diverse småbrott och bestämmer sig snart för att bilda en egen start-up för organiserad brottslighet. De rekryterar naturligtvis genom en livestream ur selfievinkel.

Samhällskritik och slapstick

I jämförelse med ”Grand theft auto” — där tonen parodierar kända filmer som exempelvis ”Heat”— satsar ”Saints row” mer på slapstick och befängd fånighet. Fördelen är att spelserien inte har samma astronomiska förväntningar att leva upp till som sin förebild, och har aldrig blivit lika kontroversiellt. Snarare har 2022-versionen redan kritiserats för att vara för ”woke”.

”Saints” påminner i värsta fall om DN-reportaget där droglevererantörer erbjöd sina langare ledighet och åkte på kickoffer, alltså skötte sitt företag med bättre arbetsvillkor än valfri gigapp. Men spelets absurda aspekter tar ändå udden av allvaret. Det är som att läsa en serietidning, men med cynisk humor kring det prekära tillståndet för dagens yngre generation. Som när en av figurerna frågar sig ”Vad är ens på riktigt i den här senkapitalistiska digitala ekonomin?”

Redan i början verkar ”Saint row” slå knut på sig själv för att erbjuda en galen mångfald av karaktärsdrag. Komplett med reglage för ”groin size”, valfria proteser för armar och ben och olika nivåer av glansighet på huden. Dessa utseendemodifikationer är ständigt tillgängliga genom en medhavd smartphone och gör Barbie-aspekten av spelet ständigt finns nära till hands, vilket förstärker den lättsamma tonen. Om du inte vill pyssla med brott kan du finjustera storleken på dina bröstvårtor i timmar.

Spelmässigt erbjuder ändå inte ”Saints row” anno 2022 mycket nytt. Åtminstone inte bortom färdigheter som ”pinapple express” — där du släpper en granat i någons byxor och sedan hivar iväg dem — men det borde ge fans av genren vad de behöver innan nästa GTA, som verkar ligga långt bort i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.