Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fönstret är tänt – men är det någon hemma? SVT:s reporter loggade in i det 25 år gamla spelet i jakt på en annan spelare. Foto: SVT

Minns du det här? Nu fyller ett av världens första onlinerollspel 25 år

Publicerad

Nämner man spelet World of Warcraft vet nog nästan alla vad man pratar om, men ”Ultima Online”? Klassikern har inspirerat en generation av spelutvecklare och banat väg till ett 2022 där miljoner människor tillbringar stora delar av sina liv online. Nu fyller det 25 år.

Idag är onlinespel knappast något unikt. Att många lever ett parallellt liv, antingen i en av många stora spelvärldar, på någon av sociala medier-plattformarna, eller i Metas ”Metaverse”, är inte heller något som resulterar i höjda ögonbryn.

Fräsande modem

Men 25 år sedan var en annan tid.

1997, när Ultima Online först släpptes, var vi mitt i en era av pipande och fräsande modem och upptagna telefonlinjer. Ett rollspel som spelades online, med eller mot andra livs levande människor, var betydligt mer otrampad mark.

Experterna: Historiskt betydande spel

Experterna SVT har pratat med är ense om att spelet var banbrytande.

– För mig fanns det inget onlinespelande innan Ultima Online, säger Max Collin, tidigare speljournalist på bland annat PC Gamer.

– Det här var första gången gemene man kunde kliva in i en så stor spelvärld. Mycket av det World of Warcraft lyckades med är tack vare Ultima Online som faktiskt testade detta, säger Martin Lindell, spelhistoriker.

Gamereactors chefredaktör Petter Hegevall går ännu längre.

– Jag tror inte World of Warcraft hade existerat i dag utan Ultima Online.

”Tenderar att glömmas bort”

Petter Hegevall tycker att spelet tenderar att glömmas bort, trots allt det gjort för sin genre.

– När man pratar om spelmilstolpar finns det ett tiotal spel som är helt självklara. Ganska sällan nämns Ultima Online i det där, det glöms bort. Trots att det i mångt och mycket är lika viktigt som Super Mario Bros, Doom, Quake eller Gran Turismo till exempel.

Lördag 24 september fyllde den anrika föregångaren 25 år.

Hur ser spelet ut i dag? SVT Nyheters reporter loggade in för att se hur det ser ut och kanske få en intervju med en spelare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.