Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Black lives matter har fått nya ledmotiv Foto: SVT

Black lives matter har fått nya ledmotiv

Uppdaterad
Publicerad
Det brutala polisingripandet av George Floyd har utlöst omfattande protester mot polisbrutalitet mot svarta. Protester som nu också gör avtryck på musiklivet med låtar som på olika sätt kommenterar det som sker.
-Det finns nästan en förväntan på hiphop att kommentera sin samtid direkt om man vill bli relevant, säger kulturskribenten Nathan Hamelberg.

Protestmusik har länge varit en del av afroamerikaners kamp för rättvisa. På sextiotalet lyssnade folk på Aretha Franklins Respect och Dancing in the streets som protestmusik. 2016 blev Kendrick Lamars låt Alright något av ett sountrack till Black lives matter-rörelsen.

Och nu nu är den nya protestmusiken här och kommenterar sin samtid. Anderson Paak, Lil Baby, YG, hiphopkollektivet End of daze och inte minst Beyoncé har alla släppt ny musik direkt inspirerad av de pågående Black lives matter-protesterna

Olika perspektiv i den nya protestmusiken

-Det finns ett slitet citat från Chuck D från Public Enemy att hiphop är det svarta Amerikas CNN. Jag skulle säga att det är så ännu mer idag än för 25 år sedan, säger Nathan Hamelberg.

Han menar att den nya BLM-musiken är att betrakta som ledmotiv till protesterna, alla med sina egna perspektiv på det som händer och vad de tycker att man borde göra. Från den kompromisslösa YG med sin låt Fuck the Police till den självrannsakande och försoningsvilliga Lil Baby med med låten The Bigger Picture.

”Lite som när Siewert Öholm ville förbjuda hårdrocken”

Parallellt med debatten om polisens övervåld mot svarta pågår också en debatt om våldet från vissa demonstranter: byggnader och bilar har bränts, butiker har plundrats och privatpersoner och poliser har skadats. Frågan är om låtar som till exempel YG:s Fuck the police kan anses uppvigla demonstranter till våld och snarare stjälper än hjälper BLM-rörelsen.

– Det finns någon typ av macho-attityd i det som kanske inte är det som man vill ha nu. Men musik har alltid handlat om fantasi, säger Nathan Hamelberg.

Men att moralisera kring kontroversiella låtar är inte rätt väg att gå, menar Nathan Hamelberg.

– Det blir lite som när Siewert Öholm ville förbjuda hårdrocken.

Frågan är om musiken gör någon verklig skillnad. Nathan Hamelberg tror inte att musik i sig kan förändra det politiska klimatet eller lösa den strukturella rasismen.

– Men musik kan inspirera krafter som kan förändra, säger Nathan Hamelberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer